Koktajle to prosty sposób na zaspokojenie głodu, ale też delektowanie się pysznym napojem. Są idealne na śniadanie, a także jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Jest to świetna metoda dla osób, które mają trudności z jedzeniem zalecanej ilości owoców i warzyw w ciągu dnia. Taki napój można zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na spacer. Jego ogromną zaletą jest też to, że zrobisz go w zaledwie kilka minut.
Jak zrobić pomarańczowy koktajl z maślanką? Prosty przepis
Najczęściej przygotowuję koktajl ze szpinakiem i bananem, a w sezonie na truskawki to właśnie te owoce zajmują szczególne miejsce w moim jadłospisie – również w postaci takich napojów. Ostatnio jednak odkryłam przepis na niesamowicie smaczny koktajl. To zestawienie smaków bardzo mnie zaskoczyło. Okazuje się, że jest naprawdę rewelacyjne. Mowa o zblendowaniu mango, pomarańczy i soku marchewkowego. Następnie dodajemy maślankę i odrobinę miodu.
Przepis: Pomarańczowy koktajl z maślanką
Ten koktajl smakuje naprawdę obłędnie, musisz go spróbować.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 263
Składniki
- 300 ml maślanki
- 250 ml soku marchewkowego
- 2 pomarańcze
- pół mango
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówObierz pomarańcze i pokrój na mniejsze kawałki. Mango obierz i odkrój miąższ od pestki.
- Blendowanie składnikówWszystkie składniki włóż do blendera, dodaj sok, maślankę i zmiksuj całość na gładką masę.
Maślanka to świetny składnik koktajli
Maślanka to produkt, który warto włączać do swojej codziennej diety. Jest niskokaloryczna (46 kcal w 100 ml), a więc będzie odpowiednia dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Jest świetnym źródłem wapnia, który odpowiada między innymi za budowę kości, skurcze mięśni, ale również gojenie się ran czy aktywację czynników krzepnięcia krwi. Jest także bogata w witaminy z grupy B (między innymi B12, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego). To także produkt o działaniu probiotycznym, dzięki czemu dobrze poprawia stan mikroflory jelitowej. Regularne spożywanie maślanki (podobnie jest też w przypadku kefiru) poprawia zdrowie układu pokarmowego, ale też ogólnej kondycji organizmu. Dodatkowo ma ona także niski indeks glikemiczny, a więc może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę. Do tego ma kwaskowaty i orzeźwiający smak, dzięki czemu koktajl będzie jeszcze lepszy.
Czytaj też:
Upał nie odpuszcza? Ten zielony koktajl działa lepiej niż kawa i orzeźwia w 5 minutCzytaj też:
Kefir czy maślanka? Ekspertka rozwiewa wątpliwości, co lepiej działa na jelita