Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektor Sanitarny (GiS). „Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie” – czytamy w komunikacie.
Jaja zanieczyszczone Salmonellą
GIS podał szczegóły wycofywanych partii jaj.
- Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
- Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości
- Najlepiej spożyć przed:18.06.2023
- Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
- Producent: Firma Handlowa „KOKO” Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Jak podkreślono w ostrzeżeniu, „spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy”.
Co to jest salmonelloza?
Do zakażenia pałeczkami Salmonelli wystarczy już zaledwie kilka bakterii, które mogą wywołać salmonellozę – grupę chorób zakaźnych, objawiającą się dolegliwościami jelitowo-żołądkowymi. Pierwsze objawy przypominają zwykłe zatrucie. To najczęściej ból brzucha, biegunka i wymioty. Niepokój powinny wzbudzić inne, występujące dodatkowo objawy: wysoka gorączka, ból głowy, czasem także ból stawów.
Salmonelloza rozwija się w ciągu 6 do 72 godzin i trwa 3-7 dni. Często przechodzi samoistnie, jednak jeśli po 72 godzinach objawy nie ustąpią, należy zwrócić się do lekarza. Salmonelloza może być niebezpieczna w szczególności dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
Czytaj też:
Nie wolno myć surowego mięsa kurczaka! Zobacz, dlaczego od tej zasady nie ma wyjątkówCzytaj też:
Grilluj bez salmonelli! Sprawdź, w jakich produktach pojawia się najczęściej