Salmonella w mięsie z Lidla. Jest komunikat GIS

Salmonella w mięsie z Lidla. Jest komunikat GIS

Dodano: 
Wycofywana partia mięsa
Wycofywana partia mięsa Źródło:gis.gov.pl
Partie mięsa sprzedawane w Lidlu są wycofywane z obrotu. Wykryto w nich bakterie Salmonella spp. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał komunikat w tej sprawie.

Chodzi o pakowane mięso mielone wołowe. Jak ostrzega GIS, salmonella w mięsie może być groźna dla człowieka i spowodować zatrucie pokarmowe.

Salmonella w mięsie – szczegóły wycofywanego produktu

Bakterie Salmonella spp. wykryto w 3 z 5 próbek produktu. GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywanej partii mięsa.

  • Nazwa produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik,
  • Numer partii: 5508365 04011323,
  • Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023,
  • Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE,
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.

Producent we współpracy z dystrybutorem już rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego – podkreślono w komunikacie. Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta podjął działania mające na celu ustalenie szczegółów dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności.

„Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy w ostrzeżeniu wydanym przez GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje na swoich stronach ostrzeżenia dotyczące żywności. Jak podkreśla GIS, publikowane ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.

Jakie są objawy salmonellozy?

Salmonella jest w Polsce jednym z najczęstszych powodów bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych produktów. Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.

Objawy zatrucia salmonellą to przede wszystkim ból brzucha, wymioty, biegunka i często także gorączka.

Czytaj też:
9 najbrudniejszych miejsc w kuchni. Dowiedz się, gdzie mnożą się bakterie!
Czytaj też:
Zatrucie pokarmowe – najczęstsze przyczyny, objawy, jak długo trwa i jak je leczyć

Źródło: gis.gov.pl, odzywianie.wprost.pl