Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe poza walorami smakowymi?
Owoce cytrusowe rosną na kwitnących drzewach i krzewach. Charakteryzują się (często grubą) skórką i białą błonką, która otacza soczyste segmenty owocu. Ta klasa owoców obejmuje cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty, a także wiele innych mieszańców i odmian.
Są uznanym lekarstwem w sezonie przeziębień i wspaniałym przysmakiem. Mają wiele cech wspólnych, stąd łącząca je nazwa: cytrusy. Zarazem różnią się nie tylko walorami smakowymi. Czas poznać je lepiej.
Dlaczego warto jeść więcej cytrusów?
-
Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C, składnika odżywczego, który wzmacnia układ odpornościowy oraz utrzymuje gładką i elastyczną skórę.
-
Zawierają również duże ilości innych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, w tym witaminy B, potas, fosfor, magnez i miedź.
-
Ponadto są bogate w związki roślinne, które mają różne korzyści zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
-
Owoce cytrusowe są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i wspomaga trawienie.
-
Owoce cytrusowe są niskokaloryczne, co czyni je dobrym wyborem dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę.
-
Wiele owoców i warzyw, zwłaszcza owoców cytrusowych, może podnieść poziom cytrynianu w moczu, zmniejszając ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
-
Wiele związków w owocach cytrusowych może korzystnie wpływać na zdrowie serca, poprawiając poziom cholesterolu i obniżając ciśnienie krwi, np. rozpuszczalny błonnik, flawonoidy.
-
Owoce cytrusowe i soki mogą pomóc zwiększyć funkcjonowanie mózgu i chronić go przed zaburzeniami neurodegeneracyjnymi.
Czytaj też:
Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost