Migdały od dawna uważane są za bardzo wartościowy składnik diety. Spożywając je regularnie, możemy wzbogacić nasz jadłospis w błonnik pokarmowy, zdrowe tłuszcze, a także witaminę młodości, czyli witaminę E. Co więcej, migdały pozwalają redukować częste dolegliwości gastryczne, które pojawiają się np. pod wpływem silnego stresu. Polecane są m.in. jako naturalny lek na zgagę dla kobiet ciężarnych.
Jak podaje portal Medical News Today – nowe badanie wykazało, że spożywanie 56 gramów migdałów dziennie – co odpowiada około 46 migdałom – może poprawić zdrowie jelit poprzez zwiększenie poziomu maślanu sodu. Maślan sodu (krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy) jest wytwarzany w wyniku fermentacji błonnika w okrężnicy.
Dr Alice Creedon wyjaśniła dla Medical News Today: maślan jest ważny dla zdrowia jelit, ponieważ stanowi źródło energii dla komórek ściany okrężnicy, umożliwiając im prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Odgrywa również ważną rolę w procesie inicjowania procesów wchłaniania składników odżywczych. Dr Creedon jest pierwszą autorką nowego badania, którego celem jest określenie wartości migdałów jako środka wspierającego zdrowie jelit, poprzez zwiększenie poziomu maślanu sodu.
Dlaczego warto zadbać o właściwy poziom maślanu sodu w jelitach?
Maślan sodu skutecznie wspiera barierę jelitową, zapobiegając przedostawaniu się szkodliwych drobnoustrojów, które bytują w jelitach do krwiobiegu. Co więcej, odgrywa ważną rolę w redukcji stanów zapalnych, które są przyczyną bardzo nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych, a także zwiększają ryzyko rozwoju poważnych schorzeń układu pokarmowego m.in. nowotworów. Okazuje się bardzo pomocny m.in. w przypadku pacjentów cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS) oraz nawracające wzdęcia.
Wady i zalety jedzenia migdałów
Migdały są cennym źródłem składników odżywczych. W 100 gramach migdałów znajduje się około 13 gramów zdrowych tłuszczów, 4 gramy błonnika oraz połowa dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E. Z tego względu stanowią doskonałą przekąskę, którą możemy zastąpić m.in. słodycze.
Migdały możemy dodawać do różnych potraw. Zmielone migdały mogą stanowić składnik domowych wypieków, a także zdrowych batonów muesli i batonów proteinowych. Płatki migdałów wzbogacają smak sałatek i dań mięsnych oraz domowych wędlin. Trzeba jednak unikać spożywania migdałów np. w lukrowej i czekoladowej polewie, bo są one źródłem dodatkowego cukru, którego nie powinniśmy spożywać w nadmiarze.
Wadą migdałów jest m.in. wyjątkowo duże zapotrzebowanie na wodę, które sprawia, że ich uprawa jest kosztowna. Co więcej, niewłaściwie przechowywane migdały mogą stać się źródłem szkodliwej dla zdrowia pleśni.
Czytaj też:
Zrób sam świąteczną granolę! Z przepisu mogą skorzystać chorzy na zespół jelita drażliwegoCzytaj też:
Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Ten chleb będzie dla ciebie odpowiedni