Tę zupę przyrządza się z kapusty, boczku, marchewki i ziemniaków. Nazywana jest parzybrodą lub pazibrodą. A to podobno dlatego, że posiekane drobno paseczki kapusty spadały na brody jedzących zupę i parzyły ich. Jest wiele przepisów na tę zupę, które zostały nieco zmodyfikowane. Wegetarianie przyrządzają ją bez dodatku boczku. My przypominamy klasyczny przepis. Smakuje wyśmienicie.
Potrzebne składniki:
- 1 większa główka białej kapusty,
- 300 g wędzonego boczku,
- 400 g ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 1/3 selera,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka kminku,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na rozgrzanym tłuszczu. Dodajcie do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie smażcie przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmijcie ją z patelni i odstawcie do wystudzenia.
- Pozbądźcie się głąba z kapusty, dokładnie ją umyjcie, a następnie poszatkujcie w większe paski. Wrzućcie ją do garnka, zalejcie wrzątkiem i posólcie.
- Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.
- Obierzcie marchew, ziemniaki i seler. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie także podsmażony boczek i cebulę.
- Całość gotujcie do miękkości.
- Na koniec przyprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekaną natkę pietruszki.
Dlaczego warto jeść zupy?
Zupy są często niedocenianym posiłkiem. Wbrew powszechnym przekonaniom, wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak dużo czasu, jak się może wydawać. Dietetycy podkreślają, że warto je włączyć do codziennego jadłospisu, bo dostarczają niezbędnych składników odżywczych, są sycące, a przy tym niskokaloryczne.
Zupy zimą rozgrzewają
W okres jesienno-zimowym gorąca zupa doskonale rozgrzeje organizm i podnosi odporność. Dodatek cebuli i czosnku wzmacnia układ odpornościowy i poprawia trawienie. Eksperci podpowiadają, żeby zbyt długo nie gotować zup. Wtedy nie tracą cennej witaminy C i witamin z grupy B. Witamina C wzmacnia odporność, witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, odpowiadają za dobre samopoczucie, wspierają metabolizm węglowodanów, tłuszczy i białek.
Czytaj też:
Kiedy najlepiej posolić zupę? Warto znać te zasadyCzytaj też:
Czym jest „zespół chińskiej restauracji”? To musisz wiedzieć o glutaminianie sodu