Arbuz to wyjątkowy owoc, który aż 92 proc. składa się z wody. Spożywanie odpowiedniej ilości płynów, w tym owoców bogatych w wodę, wspomaga krążenie, kondycję skóry i metabolizm. Arbuz jest niskokaloryczny (w 100 g tylko 42 kcal), więc zalecany jest osobom odchudzającym się lub pilnującym dziennego bilansu kalorycznego. Owoc zawiera niewielką ilość witamin, głównie C i A oraz składników mineralnych (wapń, fosfor, magnez, potas), ma jednak dużą zawartość przeciwutleniaczy, takich jak np. likopen, które korzystnie działają na organizm. Opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.
Znajdziemy w nim też cenny dla organizmu aminokwas – cytrulinę, który wspomaga pracę serca, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Badania wskazują, że przyśpiesza również proces regeneracji mięśni. Arbuz ma też działanie moczopędne i pozwala pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu.
Dlaczego arbuza nie wolno łączyć z alkoholem?
Dietetycy wskazują, że arbuza nie powinny spożywać osoby, które piją alkohol. Są badania, które mogą wskazywać, że likopen, zawarty m.in. w tym owocu, w połączeniu z alkoholem, może niekorzystnie wpływać na wątrobę i uszkadzać ją. Ponadto alkohol upośledza wchłanianie likopenu, który jest cennym antyoksydantem i może zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Arbuzy nie są też niewskazane dla osób, które mają problemy z nerkami, jeśli zalecono im ograniczanie płynów. Kawałek arbuza, który waży ok. 280 g dostarcza organizmowi aż szklankę wody (ok. 250 ml). Przeciwwskazaniem do jedzenia arbuza jest również alergia po spożyciu tego owocu. Może objawiać się wysypką lub dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym biegunką.
Zastosowanie arbuz w kuchni
Arbuz można spożywać jako przekąskę. Jest też smacznym dodatkiem do sałatek owocowych. Dobrze komponuje się z innymi owocami, jak ananasy, banany, jabłka, wiśnie i brzoskwinie. Doskonale smakuje w sałatce z serem feta albo kozim z dodatkiem oliwek. Zaskakującym daniem na upalne dni są grillowanie arbuzy.
Wypróbuj przepis na arbuzową sałatkę
Przepis: Arbuzowa sałatka z fetą i oliwkami
Letnia przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1,5 kg arbuza,
- 120 g czarnych oliwek,
- 250 g sera feta,
- 2 czerwone cebule,
- 3 limonki,
- 5 łodyżek pietruszki,
- 10 łodyg mięty,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta cukru, sól.
Sposób przygotowania
- Pokrój owoceArbuzy pokroić w grubą kostkę, pietruszkę i miętę drobno posiekać. Wszystko wymieszać.
- Pomieszaj składnikiDo dresingu cebulę drobno pokroić. Limonki wycisnąć i zmieszać z cebulą, doprawić cukrem i solą. Oliwki grubo pokroić, zmieszać z dresingiem i wyłożyć na arbuzy. Na wierzch grubo pokruszyć fetę.
- Polej sałatką oliwąPolać oliwą, dokładnie wymieszać. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.
Czytaj też:
Frutarianizm – czy dieta owocowa jest zdrowa i jakie są jej zasady?Czytaj też:
Czy kiwi można jeść codziennie? Przygotuj oczyszczający koktajl z tego owocu