Cukinia to jedno z najtańszych sezonowych warzyw. W sierpniu i wrześniu można ją kupić dosłownie wszędzie. Jest idealnym składnik do leczo, można z niej zrobić placki i zajadać się nią na surowo. My dziś proponujemy prostą, ale bardzo smaczną przekąskę z cukinii.
Panierowana cukinia – na co zwrócić uwagę
Panierowanie cukinii jest dziecinnie proste, bo tak naprawdę wystarczy cukinia, jajko oraz bułka tarta. Warzywo trzeba pokroić w dość grube plastry (1-1,5 cm) i doprawić solą oraz pieprzem. Przy smażeniu kluczowe jest, aby olej był dobrze rozgrzany – chodzi o to, aby cukinia się pięknie zezłociła, ale nie należy trzymać jej na patelni zbyt długo. Chodzi o to, aby krążki pozostały jędrne i lekko chrupiące w środku.
Do panierki można dodać tarty parmezan (lub inny podobny ser). Można też eksperymentować, dodając do panierki przyprawy – np. słodką i ostrą paprykę. Ważne, aby po usmażeniu odsączyć cukinię na papierowym papierze z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać panierowaną cukinię?
Ta prosta przekąska może być wykorzystana na wiele sposobów. Przede wszystkim można się nią zajadać od razu po usmażeniu, wystarczy tylko ulubiony sos (np. sos czosnkowy) i smaczna przegryzka do oglądania serialu czy meczu gotowa. Ale cukinia w tej wersji to także znakomity dodatek do obiadu. Tu z kolei może pełnić rolę zarówno dodatku do mięsa, jak i to mięso zastąpić przy obiadach wegetariańskich. Panierowana cukinia z powodzeniem zagra rolę warzywnych kotlecików, które można podać np. z ziemniakami i mizerią. Cukinia w panierce na zimno może być z kolei dodatkiem do kanapek czy sałatek (np. na bazie ziemniaków).
Przepis: Cukinia panierowana
Prosty dodatek do obiadu albo przekąska do podania z ulubionym sosem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 cukinia
- 2 jajka
- łyżka mleka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykuj cukinięCukinię pokrój razem ze skórką w dość grube plastry. Posól i popieprz i odstaw na kilka minut. W tym czasie roztrzep jajka na talerzu, na drugi talerz wysyp bułkę tartą. Bułkę tartą można wymieszać z parmezanem.
- Usmaż cukienięNa patelni rozgrzej olej. Panieruj krążki cukinii, najpierw maczając je w jajku, potem w bułce tartej. Kładź na patelnię i smaż z obu stron na złoto.
Czytaj też:
Leczo do słoików na zimę. Przepis na danie, którym można zajadać się nawet zimąCzytaj też:
Cukinia faszerowana mielonym mięsem. Pyszny obiad dla całej rodziny