Moi bliscy uwielbiają mięso z kurczaka. Gdy tylko nadarza się okazja, kupuję podwójną porcję i robię pyszne kotleciki. Nie wymagają wiele pracy i powstają tylko z kilku składników. Ich sekretem jest pyszna panierka na bazie jogurtu naturalnego oraz przypraw.
Jak zrobić kotleciki szu szu?
Receptura jest prosta. Na dobrą sprawę wystarczy obtoczyć kurczaka w marynacie, a potem obsmażyć. Po kilku minutach będziecie mieć na stole pyszne smakołyki. Możecie je zaserwować bliskim z ziemniakami i surówką albo podać jako samodzielną przekąskę. Oba warianty sprawdzają się znakomicie.
Rada: Jeśli chcecie, by kotleciki lepiej przegryzły się z marynatą, pozostawcie je w lodówce na około godzinę. Pamiętajcie, by miskę z mięsem przykryć folią. Dzięki temu nie przedostaną się do niej zapachy innych produktów.
Przepis: Kotleciki szu szu
To idealna propozycja na obiad lub wcześniejszą kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 2 filety z kurczaka
Na marynatę:
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jogurtu naturalnegp
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPokrójcie kurczaka na płaskie kotlety. Wytnijcie wszystkie żyłki i chrząstki. Rozbijcie je lekko tłuczkiem. Postarajcie się, wy każdy kawałek miał podobną grubość. Dzięki temu łatwiej je będzie usmażyć
- Robienie marynatyPrzeciśnijcie ząbki czosnku przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszajcie w misce. Powinny utworzyć jednolitą masę.
- Łączenie składnikówDokładnie obtoczcie każdy kawałek mięsa w marynacie.
- Smażcie kotletySmażcie kotlety do zrumienienia na dość dużej ilości oleju (około 6 łyżek). Odsączcie je potem z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wskazówka: Kotleciki doskonale komponują się również z mizerią, buraczkami, zasmażaną kapustą oraz innymi typowymi dodatkami.
Inne propozycje szybkich obiadów
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a nie chcecie spędzać dużo czasu w kuchni, sięgnijcie po dania z makaronem w roli głównej. Możecie zapiec kluski w piekarniku albo połączyć je z różnymi sosami na patelni i stworzyć szybkie danie rodem z włoskiej restauracji. Mięsożercom polecamy natomiast schabowe z piekarnika. Nie wymagają smażenia ani użycia dużej ilości tłuszczu. To dobra propozycja dla osób na diecie, które chcą zjeść coś smacznego, a jednocześnie ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii.
Czytaj też:
Przepis na te odżywcze kluski dostałam od dietetyka. Są szybkie, pyszne i o niebo lepsze niż tradycyjne leniweCzytaj też:
Ten przepis na szybki obiad z makaronem dostałam od koleżanki. Pomógł jej podnieść poziom żelaza