Sałatka z nektarynką spodobała mi się od pierwszego spróbowania. Słodki owoc świetnie komponuje się z sałatami, orzechami i serami. Kiedy więc w Biedronce pojawiła się promocja na nektarynki, od razu z niej skorzystałam i zabrałam się za przygotowania. Efekt ponownie mnie zachwycił.
Nektarynka na letnią sałatkę tanio w Biedronce
Nektaryna jest pysznym owocem. W sezonie letnim lubię po nią sięgać i przyrządzać lekkie sałatki. Dodanie nektaryny sprawia, że są pełne słodyczy, soczyste i kolorowe, a przy okazji bogate w wartości odżywcze. Wraz z tą letnią sałatką, do której często wracam, dostarczam sobie m.in. w witaminy A i C, potasu i błonnika.
Jednocześnie nektaryna — podobnie zresztą jak pozostałe składniki — nie zawiera zbyt wielu kalorii, więc po zjedzeniu posiłku czuję się lekko i przyjemnie. Przy upałach jest to wręcz pożądane. Biedronka sprawiła mi więc miłą niespodziankę, oferując blisko 50% rabatu na mój ukochany owoc. 4,99 zł/kg to świetna oferta. Polecam kupić i spróbować sałatki z jego udziałem, bo zachwyca od pierwszego kęsa.
Jak zrobić pyszną sałatkę z nektarynką?
Do wykonania dania idealnego na upały nie potrzeba wiele. Biorę świeże sałaty – najczęściej rukolę i szpinak baby – ser mozzarella, płatki migdałów i nektarynki. Wszystkie składniki rozdrabniam wedle potrzeby i łączę z prostym sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i soli oraz pieprzu. Prościej się chyba nie da, a nieziemski smak czeka na mnie za każdym razem.
Przepis: Sałatka z nektaryną, mozzarellą i migdałami
Letnia sałatka z owocami i serem idealna na lunch czy kolację w upalny dzień.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 437 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 2 nektaryny
- 100 g sera mozzarella
- 80 g świeżego szpinaku
- 50 g rukoli
- 30 g płatków migdałów
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówNektarynki umyj. Pokrój na ćwiartki i usuń pestki, a następnie rozetnij na mniejsze cząstki. Szpinak oraz rukolę opłucz, osusz. Mozzarellę wyjmij z opakowania i poszarp palcami na mniejsze kawałki.
- Wykonanie sosu winegretOliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw odrobiną soli i solidną szczyptą pieprzu.
- Składanie sałatki z nektarynąDo miski wsyp szpinak i sałatę. Wrzuć mozzarellę i nektarynę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Posyp płatkami migdałów.
Jak podać letnią sałatkę z owocami i serem?
Proponowana przeze mnie kompozycja jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz ją z powodzeniem zabrać do pracy lub na letni piknik albo po prostu zjeść w domu. Wybierając się w drogę, zwykle zabieram sałatkę i sos osobno, a całość posypuję migdałami bezpośrednio przed posiłkiem – nie lubię, jak wszystko namaka i przestaje chrupać.
Inne warianty sałatki z nektaryną
Zamiast mozzarelli możesz wykorzystać fetę. Kruchy ser sałatkowy ma lekko sony smak, który przyjemnie kontrastuje ze słodyczą nektaryny. Natomiast płatki migdałów świetnie zastąpią orzechy włoskie. Są równie aromatyczne i cenne. Pamiętaj tylko, by dobrze obrać je ze skórek, aby twoja letnia sałatka z owocami i serem nie miała gorzkiego posmaku.
Nektarynę przeznaczoną na sałatkę możesz też podpiec na grillu. W takiej wersji owoc nabiera zupełnie innego, ciekawego smaku.
Jeśli masz ochotę na wyrazisty sos do sałatki z nektaryną i mozzarellą, zamiast soku z cytryny użyj octu balsamicznego. Jego dodatek pasuje do wszystkich słodko-wytrawnych kompozycji.
Czytaj też:
Ta sałatka może działać antyrakowo. Poznaj przepis i sięgaj do niego przynajmniej raz w tygodniuCzytaj też:
Latem robię tę lekką sałatkę z brzoskwiniami. Jest szybka, a sos sprawia, że syci jak żadna inna