Ciasto francuskie to jeden z nielicznych „gotowców”, który gości w mojej kuchni. Jest uniwersalne i można przygotować je w wielu różnych odsłonach. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni farsz. Tym razem postawiłam na nadzienie w wersji wytrawnej. Jego bazą jest połączenie szpinaku i fety. Dorzuciłam też kurczaka, by zadowolić zdeklarowanych miłośników mięsa w moim domu.
Jak zrobić wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego?
Zanim zabierzesz się do robienia kieszonek, wyjmij ciasto francuskie z lodówki odczekaj 10-15 minut. Dzięki temu zmięknie i łatwiej ci będzie je zawinąć. Nie zwlekaj jednak zbyt długo. Jeśli ciasto poleży zbyt długo w temperaturze pokojowej, zacznie się kleić.
Przepis: Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego
To idealny pomysł na szybki obiad. Te smakołyki świetnie sprawdzą się również jako przekąska.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
Na farsz:
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- łyża masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKurczaka pokrój w drobną kostkę. Oprósz kawałki mięsa czerwoną papryką, solą i pieprzem.
- Robienie farszuUmyj liście szpinaku i osusz je z nadmiaru wody. Rozgrzej masło na patelni i poduś na nim szpinak. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. Podsmażaj wszystko chwilę, dopóki szpinak nie zmięknie, a nadmiar wody nie odparuje. Dopraw całość szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Do lekko przestudzonego farszu dodaj pokruszony drobno ser i całość wymieszaj.
- Zawijanie ciastaRozwiń ciasto francuskie i pokrój w kwadraty. Na każdym połóż wzdłuż przekątnej trochę farszu. Dwa naprzeciwległe rogi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i zlep nad farszem.
- Pieczenie kieszonekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej gotowe kieszonki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 25 minut (do zarumienienia).
Rada: Kieszonki możesz serwować w połączeniu z ulubionymi sosami. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wytrawne kieszonki z ciasta francuskiego – wskazówki
Przygotowanie kieszonek z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Poradzisz sobie z tym zadaniem nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastosujesz się do kilku wskazówek przysmaki wyjdą idealne. Liście szpinaku podduś na maśle. Dzięki temu farsz będzie soczysty. Jeśli używasz mrożonych warzyw, wrzuć go na patelnię i podgrzewaj, dopóki nadmiar wody nie odparuje. Gotowe (ale jeszcze nieupieczone) kieszonki możesz posmarować rozmąconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Dzięki temu ciasto nabierze pięknego, złocistego koloru.
Jaki farsz pasuje do wytrawnych kieszonek z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie możesz nafaszerować dowolnymi składnikami. Świetnie sprawdzi się nie tylko połączenie szpinaku i sera. Warto wykorzystać również mięso mielone, pieczarki i sezonowe warzywa, na przykład pomidory. Wymieszane z serem i ziołami stworzą bardzo ciekawe i smaczne „trio”.
Czytaj też:
Mój patent na szybki obiad to 3 proste składniki w niecodziennym wydaniu. Znika ze stołu w mgnieniu okaCzytaj też:
Łączę makaron tym szybkim sosem i mam gotowy obiad. Z kilku składników robię prawdziwy rarytas