Łączę makaron tym szybkim sosem i mam gotowy obiad. Z kilku składników robię prawdziwy rarytas

Łączę makaron tym szybkim sosem i mam gotowy obiad. Z kilku składników robię prawdziwy rarytas

Dodano: 
Makaron z zielonym sosem
Makaron z zielonym sosem Źródło: Canva/lblinova
Marzy ci się sycący, szybki obiad, który przygotujesz bez wysiłku? W takim razie sięgnij po makaron z zielonym sosem. Jego głównym składnikiem jest pyszny i niezwykle zdrowy produkt o wielu cennych właściwościach.

Gdy myślę o szybkim obiedzie, od razu do głowy przychodzą mi dania kuchni włoskiej. Italia słynie z ekspresowych, smacznych i lekkich posiłków. Chętnie czerpie z jej kulinarnego „dziedzictwa”. Kiedy nie mam pomysłu na obiad albo ochoty na gotowanie, sięgam po makaron i łączę go z domowymi sosami w najrozmaitszych odsłonach. Tym razem postawiłam na dip w niecodziennej wersji. Jego „głównym bohaterem” uczyniłam pewien znany, choć wciąż niedoceniany owoc.

Jak zrobić makaron z zielonym sosem?

Sekretem tego dania jest sos zrobiony na bazie awokado. Łączę je z jogurtem naturalnym, kilkoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i paroma przyprawami. Tak przygotowany dip doskonale współgra nie tylko z makaronem. Świetnie smakuje również w połączeniu z frytkami lub warzywami pokrojonymi w słupki, na przykład marchewką, zielonym ogórkiem, papryką czy selerem naciowym.

Przepis: Makaron z zielonym sosem

To danie świetnie smakuje i syci na długo.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 100 g makaronu

Na sos:

  • 1 awokado
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pół szklanki wody z gotowania makaronu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuUgotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz skrócić czas gotowania o minutę lub dwie. Dzięki temu zrobisz makaron al dente. Takie kluski będą zdrowsze i mniej kaloryczne.
  2. Robienie sosuW czasie gdy makaron będzie się gotował zrób sos. Usuń pestkę z awokado i wydrąż miąższ. Wrzuć go do kielicha blendera. Dodaj jogurt, sok z cytryny, bazylię i przyprawy do smaku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Podczas miksowania dolewaj do sosu wodę z gotowania makaronu. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcesz uzyskać.
  3. Podawanie daniaGorący makaron wymieszaj z przygotowanym sosem. Danie możesz udekorować listkami bazylii (opcjonalnie).

Wskazówka: Jeśli chcesz, by sos z awokado zyskał bardziej orzeźwiający smak, dodaj do niego kilka listków świeżej mięty.

Rada: Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej sycące, dodaj do niego kawałki podsmażonego kurczaka i wykorzystaj pełnoziarnisty makaron.

Jak wybrać dobre awokado?

Znakiem rozpoznawczym dobrego, dojrzałego awokado jest nieuszkodzona skórka bez żadnych plam i wgłębień. Miąższ owocu powinien lekko uginać się pod naciskiem palca. Duże znaczenie ma również kolor, jaki widzimy w miejscu po oderwaniu pozostałości brązowego ogonka. Jeśli ma ono zieloną barwę, to dobry sygnał. Warto podkreślić, że awokado musi być przechowywane w lodówce – zarówno w całości, jak i po przekrojeniu.

Jakie właściwości ma awokado?

Awokado, znane również jako smaczliwka wdzięczna, jest jednym z najzdrowszych, a zarazem najbardziej kalorycznych owoców. W 100 gramach znajduje się aż 160 kcal. Niech nie przeraża cię jednak ta liczba. Produkt zawiera wiele cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma w swoim składzie również spore ilości błonnika. Obecność tych związków sprawia, że smaczliwka zapewnia uczucie sytości na długo i hamuje napady głodu. Jednocześnie przyspiesza przemianę materii. Dlatego warto włączyć ją do jadłospisu, również w sytuacji, gdy walczysz z nadprogramowymi kilogramami.

Czytaj też:
Rozgniatam awokado, dodaję 3 składniki i piekę szybkie placuszki. Rodzina wyrywa je sobie z rąk
Czytaj też:
Dietetyk pokazał, jak odchudzić burgera wołowego. Przepis jest prosty, a smak rewelacyjny

Źródło: Odżywianie WPROST.pl