Wygląda na niejadalny, a świetnie buduje odporność. Odkąd go odkryłam, zwykły czosnek poszedł w odstawkę

Wygląda na niejadalny, a świetnie buduje odporność. Odkąd go odkryłam, zwykły czosnek poszedł w odstawkę

Dodano: 
Czarny czosnek
Czarny czosnek Źródło: Unsplash / Geoff Oliver
Czosnek słynie ze wzmacniania odporności. Jest jednak coś, co lepiej wesprze cię w sezonie jesienno-zimowym. Wygląda mało apetycznie, a pasuje do wielu dań. Sprawdź, o jaki produkt chodzi.

Wzmacnianie odporności poprzez wprowadzenie do diety zdrowych produktów jest świetnym pomysłem. Niektóre z nich będą szczególnie cenne pod tym względem. Tak jest w przypadku czarnego czosnku, o którym dowiedziałam się stosunkowo niedawno. Dawniej był intensywnie wykorzystywany ze względu na swoje walory prozdrowotne i smakowe. Jesienią i zimą warto do niego powrócić.

Czym jest czarny czosnek i jak go stosować?

Czarny czosnek powstaje w procesie fermentacji zwykłego czosnku. Warunki, w których jest on prowadzony, sprawiają, że ząbki warzywa ciemnieją i nabierają łagodniejszego, lekko słodkiego smaku z nutą octu. Zmianie ulega smak i wygląd czosnku, a jednoczenie rośnie też przyswajalność cennych składników odżywczych. Czarny czosnek jest łagodniejszy dla układu trawiennego, co sprawia, że osoby, które mają trudności z jedzeniem surowego czosnku, mogą po niego sięgać bez obaw.

Zastosowań tej wersji wyrazistego warzywa będzie kilka. Czarny czosnek świetnie wzbogaci smak zup, sosów do makaronu i marynat mięs. Będzie też doskonałym dodatkiem do sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek i kanapek. Skorzystanie z niego nie tylko sprawi, że twoje dania będą smaczniejsze, ale też pomoże wzmocnić odporność.

Jak czarny czosnek wpływa na odporność?

Zawarte w czarnym czosnku związki chemiczne mają niebagatelny wpływ na wzmocnienie odporności. Ta wersja warzywa obfituje w S-allilocysteina (SAC), która jest silnym przeciwutleniaczem i skutecznie neutralizuje nadmiar wolnych rodników. Niemniej istotna jest allicyna, odpowiadająca za bakteriobójcze i antywirusowe działanie czosnku, która w przypadku wersji fermentowanej silniej stymuluje pracę układu odpornościowego. Czarny czosnek jest również źródłem magnezu, wapnia i cynku. Pierwiastki te uczestniczą w prawidłowym kształtowaniu się komórek układu odpornościowego i regulują ich działanie.

Czytaj też:
Koreańczycy jedzą to, by wzmocnić odporność. Wystarczy mała ilość dziennie, a korzyści są nieocenione
Czytaj też:
Polacy pomijają te liście, a to cenny superfood. Pomaga wzmocnić odporność i chroni przed chorobami

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl