Domowe wypieki mają w sobie „to coś”. Ich smak często jest nieporównywalnie lepszy od tych ze sklepu czy z cukierni. To oczywiście zasługa składników, które sami wybieramy, ale też miłości włożonej w jego przygotowanie. Kiedy sami pieczemy, mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do naszych wypieków. Możemy eksperymentować też z różnymi smakami i dodatkami, a dzięki temu wychodzą pyszne słodkości, które zachwycają naszych gości.
Jak zrobić ekspresowe ciasto z owocami? Prosty przepis
Ekspresowe ciasta to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą lub nie mogą spędzać długich godzin w kuchni. Takie wypieki smakują równie dobrze, jak te przygotowane według znacznie bardziej skomplikowanych przepisów. To pyszne ciasto z owocami zrobicie w zaledwie 15 minut, później wystarczy je już tylko upiec.
Przepis: Proste ciasto z owocami
To ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu, wyjdzie każdemu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 160 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g truskawek (mogą być mrożone)
- 100 g malin (mogą być mrożone)
Sposób przygotowania
- Przesiewanie sypkich produktówDo miski przesiejcie przez sitko z drobnymi oczkami mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Następnie dodajcie cukier i sól. Całość wymieszajcie.
- Mieszanie pozostałych składnikówW misce umieśćcie roztopione masło, a później dodajcie do niego serek mascarpone. Całość wymieszajcie, a na koniec dodajcie jajka i ponownie wymieszajcie. Dodajcie później sypkie produkty i znowu wymieszajcie. Do tak przygotowanego ciasta dodajcie owoce i całość ponownie wymieszajcie.
- Pieczenie ciastaCiasto przelejcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu możecie posypać je cukrem pudrem.
Jak zrobić ciasto, żeby nie było zakalca?
Zakalec w cieście czasami jest zmorą nawet najlepszych pań domu. Co zrobić, żeby go uniknąć? Przed rozpoczęciem pieczenia warto wyjąć wszystkie składniki z lodówki, dzięki czemu osiągną temperaturę pokojową. Przez to z kolei ciasto będzie się równomiernie piec. Ważne jest też „napowietrzanie” suchych składników. Przesiewając mąkę, proszek do pieczenia i inne takie składniki, napowietrzycie je i pozbędziecie się ewentualnych grudek. To pomoże ciastu lepiej wyrosnąć. Pamiętajcie też, by składniki mieszać delikatnie i tylko do momentu ich połączenia. I najważniejsza zasada: podczas pieczenia unikajcie częstego otwierania piekarnika. Nagłe zmiany temperatury mogą spowodować opadnięcie ciasta. Sprawdźcie też, w którą stronę mieszać ciasto, żeby nie było zakalca.
Jak błyskawicznie przygotować ciasto?
Ciasta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Wystarczy połączyć herbatniki z masłem i użyć jako spodu. W tym celu genialnie sprawdzą się też biszkopty lub groszek ptysiowy. Możecie na przykład przygotować szybkie ciasto cytrynowe z 4 składników – nie musicie nawet włączać piekarnika, a wyjdzie obłędnie smaczne. Ciekawym pomysłem jest również użycie gotowego ciasta francuskiego – wychodzą z niego naprawdę ekspresowe i pyszne przekąski – zarówno „na słodko”, jak i w wersji wytrawnej.
Czytaj też:
Te ekspresowe bułeczki robię z dwóch składników. Prościej się już nie daCzytaj też:
Na 11 listopada zawsze robię ten „patriotyczny” sernik. Wszyscy proszą o przepis