Ta przyprawa pomoże ci szybciej schudnąć. Zmniejsza apetyt, ale dobrze działa też na serce

Ta przyprawa pomoże ci szybciej schudnąć. Zmniejsza apetyt, ale dobrze działa też na serce

Dodano: 
Pieprz czerwony
Pieprz czerwony Źródło: Freepik
Istnieje naturalny sposób na to, by szybciej schudnąć. Jest to niepozorna przyprawa, która nie tylko dodaje wyrazistości potrawom, ale także pomoże szybciej spalić zbędne kalorie.

Niektóre przyprawy mogą wspierać proces odchudzania dzięki swoim właściwościom termogenicznym i wpływowi na nasz metabolizm. Na przykład cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi, co zmniejsza napady głodu. Kurkuma zawiera kurkuminę, która działa przeciwzapalnie, ale też wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. Imbir z kolei poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ostra papryka podnosi temperaturę ciała, co prowadzi do spalania większej ilości kalorii. Regularne stosowanie tych przypraw w diecie może więc pomóc w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. To jednak nie wszystko – warto sięgnąć też po jeszcze jedną przyprawę, która pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów..

Czerwony pieprz pomaga w odchudzaniu

Przyprawą o dobroczynnym działaniu na proces odchudzania jest także czerwony pieprz. Pomaga on zrzucić nadprogramowe kilogramy dzięki zawartości kapsaicyny. Jest to to naturalny związek, który przyspiesza metabolizm, zwiększając termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła przez organizm, co z kolei pomaga spalać więcej kalorii. Dodatkowo kapsaicyna może zmniejszać apetyt, dzięki czemu łatwiej nam zapanować nad podjadaniem kalorycznych przekąsek. Regularne spożywanie czerwonego pieprzu (oczywiście w umiarkowanych ilościach) może więc wspomóc redukcję masy ciała. Trzeba jednak pamiętać, że jest to tylko element wspierający, a najważniejsza jest zdrowa dieta oraz regularna aktywność fizyczna.

Jakie jeszcze właściwości ma czerwony pieprz?

Czerwony pieprz jest nie tylko popularnym dodatkiem kulinarnym, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Kapsaicyna, która jest w nim zawarta, działa również przeciwbólowo i przeciwzapalnie, co niektórym osobom może przynieść ulgę w bólu mięśni czy stawów. Jest on także bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz w witaminę A, wspierającą zdrowie skóry i wzroku. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym może wspomagać układ trawienny, ale też zapobiegać infekcjom żołądkowo-jelitowym. Dodatkowo regularne spożywanie czerwonego pieprzu pozytywnie wpływa na krążenie, przez co przyczynia się też do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Czerwony pieprz nie tylko nadaje potrawom wspaniałego smaku, ale też doskonale się prezentuje – może być więc również użyty jako dekoracyjny akcent dania.

Czytaj też:
Tajowie piją tę „herbatę” litrami. To ich recepta na smukłą sylwetkę i młody wygląd
Czytaj też:
Ile jajek dziennie pomaga schudnąć? Eksperci podają konkretną liczbę, ale nie dla każdego

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl