Polacy łykają te tabletki jak cukierki. Ekspertka: nie leczą, tylko pogarszają problem

Polacy łykają te tabletki jak cukierki. Ekspertka: nie leczą, tylko pogarszają problem

Dodano: 
Mężczyzna z tabletkami
Mężczyzna z tabletkami Źródło: Freepik/prostooleh
Wielu Polaków zbyt często sięga po leki na zgagę, uznając je za całkowicie bezpieczne. Tymczasem ich długotrwałe stosowanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych – ostrzega dr Magdalena Cubała.

Zgaga jest definiowana jako uczucie pieczenia w przełyku i klatce piersiowej. Często towarzyszy jej kwaśny lub gorzki posmak w ustach. Pojawia się zwykle po posiłku i potrafi uprzykrzyć życie, odbierając przyjemność ze spożywania posiłków. W aptece znaleźć można różnego rodzaju środki, które pozwalają pozbyć się problemu. Spora część z nich jest dostępna bez recepty. Polacy chętnie po nie sięgają. Nie zdają sobie sprawy z tego, że mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu, zwłaszcza gdy są przyjmowane przez dłuższy czas. Przestrzega przed nimi doktor Magdalena Cubała w jednym z najnowszych materiałów udostępnianych w sieci.

Dlaczego te popularne tabletki tylko tłumią objawy i mogą pogorszyć zdrowie?

W swoim materiale doktor Magdalena Cubała zwraca uwagę na leki z grupy IPP (inhibitory pompy protonowej). Tego typu środki działają w krótkim czasie i pozwalają na szybkie pozbycie się zgagi. Ich długotrwałe stosowanie może nieść jednak za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Chodzi między innymi o zaburzenia wchłaniania magnezu, wapnia i witaminy B12, osłabienie odporności jelit i większą podatność na infekcje jelitowe, problemy z trawieniem wynikające z mniejszego zakwaszenia żołądka czy kolkę nerkową wywołaną przez zaburzenia równowagi mineralnej.

Co może być przyczyną zgagi?

Należy zwrócić uwagę na fakt, że przyjmowanie tabletek na zgagę to często działanie „na krótką metę”. Przynosi ulgę na chwilę, ale potem problem nawraca, nierzadko ze zdwojoną siłą. dlatego tak ważny jest, by nie ignorować dolegliwości i skonsultować się ze specjalistą. Pieczenie w przełyku może być bowiem objawem poważniejszych kłopotów zdrowotnych.

Często to nie »za dużo kwasu« jest problemem, ale niedokwaszenie żołądka lub zła dieta. Zamiast maskować objawy – znajdź przyczynę! Jelita, wątroba i stres mają tu sporo do powiedzenia – apeluje dr Magdalena Cubała.

Warto pamiętać, że jedzenie tłustych i ciężkostrawnych potraw może nasilać objawy zgagi. Podobnie zresztą jak spożywanie pikantnych przypraw czy owoców cytrusowych. należy unikać też alkoholu, mocnej kawy i herbaty, soków owocowych, napojów gazowanych oraz słodyczy. dieta powinna być lekkostrawna i bazować przede wszystkim na warzywach, chudych mięsach i produktach pełnoziarnistych. Trzeba też zadbać o regularność posiłków i nawodnienie organizmu.

Czytaj też:
Makłowicz ostrzega przed tym produktem z grilla. Polacy wciąż popełniają ten błąd
Czytaj też:
Polacy chętnie po nią sięgają. Ta herbatka rujnuje zdrowie, sprzyja tyciu i cukrzycy

Opracowała:
Źródło: Instagram dr Cubały