Jestem wielką miłośniczką kalafiora, więc w lecie zajadam się nim „do oporu”. Dużą zaletą tego warzywa jest jego cena – za kilka złotych mam naprawdę pyszny obiad. Co więcej, można podać go na wiele ciekawych sposobów. Ostatnio od swojej koleżanki dostałam przepis na potrawę, w której zakochała się cała moja rodzina. Jej przygotowanie nie wymagało dużo pracy i całość była gotowa naprawdę błyskawicznie.
Jak zrobić kalafior w cieście? Prosty przepis
Fantastycznym sposobem na przygotowanie kalafiora jest usmażenie jego różyczek w cieście. W mig można zrobić pyszną i chrupiącą przekąskę. Taki kalafior w cieśnie można też podać jako dodatek do obiadu, a nawet lekką kolację. Co więcej, dobrze smakuje samodzielnie, ale też świetnie komponuje się z różnymi dipami.
Przepis: Kalafior w cieście
Kalafior w tej formie to kulinarne mistrzostwo, spróbuj przygotować to danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka cukru
- 75 ml oleju
- 2 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZmieszaj mąkę, jajka i mleko. Dodaj szczyptę pieprzu i ponownie wymieszaj.
- Gotowanie kalafioraWrzuć do wody kalafior, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut. Później odsącz z wody.
- Smażenie kalafioraZanurz różyczki kalafiora w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż się pięknie zarumieni.
Jakie danie jeszcze przygotować z kalafiora?
Kalafior w cieście nie jest jedynym daniem, które doskonale smakuje. Jest ich znacznie więcej, a dużą część z nich sama przygotowuję regularnie u siebie w domu. Pyszny jest między innymi kalafior zapieczony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Uwielbiam też zupę kalafiorową. Ciekawym połączeniem jest również kalafior z brokułami, szynką i serem żółtym z dodatkiem majonezu – w ten sposób błyskawicznie można przyrządzić pyszną sałatkę. Z tego warzywa można zrobić też smaczne kotleciki – to idealna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Koniecznie spróbuj też przyrządzić pieczony kalafior z dwóch składników – będzie prosto i pysznie.
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior jest nie tylko bardzo smacznym warzywem, ale też niezwykle zdrowym. Jest świetnym źródłem flawonoidów, witaminy C, E i A, a także beta-karotenu. Jest więc bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki (przyczyniających się do wielu chorób przewlekłych).
Dodatkowo w 100 gramach kalafiora jest jedynie 27 kcal, a więc jest on idealną przekąską dla osób na diecie. Kalafior jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który nie tylko usprawnia pracę jelit, ale też sprawia, że czujemy się dłużej syci. Jest również źródłem choliny – związku, który pozytywnie wpływa na pracę wątroby (zwłaszcza w metabolizmie tłuszczów).
Czytaj też:
Ten sezonowy obiad robię zawsze w upały. Przygotujesz go w 15 minut za kilka złotychCzytaj też:
Ta zupa bez gotowania to hit lata. Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości