Różyczki kalafiora smażę w tym cieście. Poznaj patent na obłędnie chrupiącą przekąskę

Różyczki kalafiora smażę w tym cieście. Poznaj patent na obłędnie chrupiącą przekąskę

Dodano: 
Kalafior w cieście
Kalafior w cieście Źródło: Freepik
Zamiast kupować niezdrową paczkę chipsów, spróbuj zrobić pożywną przekąskę, która obłędnie smakuje. Sprawdzi się też jako dodatek do obiadu lub kolacji. Potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu. 

Jestem wielką miłośniczką kalafiora, więc w lecie zajadam się nim „do oporu”. Dużą zaletą tego warzywa jest jego cena – za kilka złotych mam naprawdę pyszny obiad. Co więcej, można podać go na wiele ciekawych sposobów. Ostatnio od swojej koleżanki dostałam przepis na potrawę, w której zakochała się cała moja rodzina. Jej przygotowanie nie wymagało dużo pracy i całość była gotowa naprawdę błyskawicznie.

Jak zrobić kalafior w cieście? Prosty przepis

Fantastycznym sposobem na przygotowanie kalafiora jest usmażenie jego różyczek w cieście. W mig można zrobić pyszną i chrupiącą przekąskę. Taki kalafior w cieśnie można też podać jako dodatek do obiadu, a nawet lekką kolację. Co więcej, dobrze smakuje samodzielnie, ale też świetnie komponuje się z różnymi dipami.

Przepis: Kalafior w cieście

Kalafior w tej formie to kulinarne mistrzostwo, spróbuj przygotować to danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZmieszaj mąkę, jajka i mleko. Dodaj szczyptę pieprzu i ponownie wymieszaj.
  2. Gotowanie kalafioraWrzuć do wody kalafior, dodaj cukier i gotuj przez około 5 minut. Później odsącz z wody.
  3. Smażenie kalafioraZanurz różyczki kalafiora w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż się pięknie zarumieni.

Jakie danie jeszcze przygotować z kalafiora?

Kalafior w cieście nie jest jedynym daniem, które doskonale smakuje. Jest ich znacznie więcej, a dużą część z nich sama przygotowuję regularnie u siebie w domu. Pyszny jest między innymi kalafior zapieczony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Uwielbiam też zupę kalafiorową. Ciekawym połączeniem jest również kalafior z brokułami, szynką i serem żółtym z dodatkiem majonezu – w ten sposób błyskawicznie można przyrządzić pyszną sałatkę. Z tego warzywa można zrobić też smaczne kotleciki – to idealna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Koniecznie spróbuj też przyrządzić pieczony kalafior z dwóch składników – będzie prosto i pysznie.

Jakie właściwości ma kalafior?

Kalafior jest nie tylko bardzo smacznym warzywem, ale też niezwykle zdrowym. Jest świetnym źródłem flawonoidów, witaminy C, E i A, a także beta-karotenu. Jest więc bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki (przyczyniających się do wielu chorób przewlekłych).

Dodatkowo w 100 gramach kalafiora jest jedynie 27 kcal, a więc jest on idealną przekąską dla osób na diecie. Kalafior jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który nie tylko usprawnia pracę jelit, ale też sprawia, że czujemy się dłużej syci. Jest również źródłem choliny – związku, który pozytywnie wpływa na pracę wątroby (zwłaszcza w metabolizmie tłuszczów).

Czytaj też:
Ten sezonowy obiad robię zawsze w upały. Przygotujesz go w 15 minut za kilka złotych
Czytaj też:
Ta zupa bez gotowania to hit lata. Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl