Zakochałam się w tym daniu z kalafiora, wciąga od pierwszego kęsa! Wypróbuj prosty przepis

Zakochałam się w tym daniu z kalafiora, wciąga od pierwszego kęsa! Wypróbuj prosty przepis

Dodano: 
Kalafior po grecku
Kalafior po grecku Źródło: Shutterstock
Sezon na to warzywo trwa w najlepsze, a tradycyjna zupa czy panierowane różyczki to tylko początek kulinarnych możliwości. Zobacz, jak w niezwykle prosty sposób przyrządzić kalafior w nieco innej odsłonie niż klasycznie.

Trwa właśnie sezon na kalafiora, a to świetna okazja, by w pełni wykorzystać kulinarne możliwości przygotowania tego warzywa. Ponieważ znudziła mi się już zupa kalafiorowa czy kalafior obtoczony w bułce tartej i podsmażony, to postanowiłam nieco poeksperymentować. Zainspirowała mnie moja przyjaciółka, która ostatnio wróciła z wakacji w Grecji i szczególnie zachwalała jedną potrawę, której tam skosztowała. Postanowiłam ją zrobić. Wszyscy moi bliscy, których nią poczęstowałam, chcieli ode mnie przepis na to danie.

Jak zrobić kalafior po grecku? Prosty przepis

Po raz pierwszy przygotowała kalafior po grecku, czyli w bardzo niecodzienny sposób. Potrawa ta nazywa się kounoupidi kapama, czyli w tłumaczeniu po prostu kalafior w pomidorach. Choć niektórym może się to wydawać nieco dziwne – do tej potrawy dodaje się cynamon. Potrzebna jest jeszcze oliwa, cebula, czosnek i pomidory, a więc pyszny obiad przygotujesz z zaledwie kilku składników. Potrawa ta jest inspirowana kuchnią śródziemnomorską, można podawać ją na ciepło jako cały posiłek lub na zimno w formie przystawki

Przepis: Kalafior po grecku

Tak przyrządzony kalafior smakuje naprawdę wybitnie, a zrobisz go błyskawicznie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 g różyczek kalafiora
  • 400 g świeżych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuli i czosnkuNajpierw podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodanie kalafioraGdy cebulka będzie już delikatnie zeszklona, to dodaj kalafior podzielony na małe różyczki i smaż przez kilka minut aż się lekko zarumieni.
  3. Duszenie warzywNastępnie dodaj cynamon, drobno posiekane pomidory oraz przecier. Wlej około pół szklanki wody, zmniejsz ogień i duś przez 20 minut. Co jakiś czas mieszaj. Gdy kalafior będzie już miękki, to dopraw solą i pieprzem.

Inne pomysły na przyrządzenie kalafiora

Kalafior jest warzywem, który możesz przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych jest pieczenie – wystarczy podzielić kalafior na różyczki, polać oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (na przykład wędzoną papryką, curry czy czosnkiem), a następnie upiec w piekarniku aż będzie złocisty i chrupiący. Ciekawym pomysłem jest też zrobienie kalafiora z sosem serowym lub beszamelowym. Genialnie smakuje również sałatka na ciepło z groszku, kalafiora i cukinii. Niektórzy robią nawet kotlety jajeczne z kalafiorem. Zanim przejdziesz do przyrządzania tych potraw, to sprawdź, jaki jest najczęstszy błąd podczas gotowania kalafiora – warzywo traci wtedy swoje właściwości zdrowotne.

Czytaj też:
Nie masz czasu na gotowanie? Te 3 nowości z Żabki ratują figurę i smakują lepiej, niż myślisz
Czytaj też:
Wysyp kurek w lasach. Dietetycy tłumaczą, dlaczego warto jeść je garściami. Mamy 3 proste przepisy

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl