Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeżeli je pominiemy, nasz organizm będzie miał mniej energii do prawidłowego funkcjonowania. Przez to możemy mieć m.in. kłopoty z koncentracją, gorszy nastrój czy problemy z metabolizmem. Może dojść też do niedoboru składników odżywczych. Niezwykle istotne jest więc, by wstać te 10 minut wcześniej i zjeść śniadanie.
To śniadanie dobre dla jelit poleca dietetyk
Dietetyk Ela Gregorowicz w poście opublikowanym na Instagramie podpowiedziała, co najlepiej spożyć na śniadanie, aby jelita prawidłowo funkcjonowały. Dzięki temu unikniesz też problemów z zaparciami. Specjalistka poleca płatki owsiane z kilkoma szczególnymi dodatkami: nasionami chia oraz łuską babki jajowatej. Są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Reguluje on trawienie, a dodatkowo działa jak „miotełka”, oczyszczając przewód pokarmowy z resztek jedzenia i toksyn. Błonnik wspomaga także rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Przepis: Owsianka z nasionami chia
To idealna propozycja na śniadanie, jeśli dbasz o swoje jelita.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 430
Składniki
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka nasion chia
- 10 borówek
- 1 łyżka masła orzechowego
- 150 g skyru (lub jogurtu naturalnego)
- szklanka wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nasionZalej nasiona chia, płatki owsiane i łuski babki jajowatej szklanką wody i poczekaj, aż napęcznieją.
- Mieszanie składnikówDodaj do nasion jogurt, masło orzechowe. Całość wymieszaj, a na koniec dorzuć borówki.
Ekspertka od zdrowego odżywiania proponuje dodać do takiej owsianki jeszcze masło orzechowe, skyr i borówki. Zauważa, że całość zawiera około 11 g błonnika, co stanowi sporą część dziennego zapotrzebowania, które wynosi około 25 g. Ekspertka podkreśla, że potrawy bogate w błonnik są doskonałym wsparciem dla perystaltyki jelit – sprawiają, że mamy poczucie „lżejszego brzucha”, a także ułatwiają wypróżnianie.
Jeśli walczysz z zaparciami czy wzdęciami, to spróbuj takiego zestawu na start dnia — zachęca specjalistka.
Pamiętaj jednak, że jedząc potrawy bogate w błonnik pokarmowy, bardzo ważne jest, aby pić dużo wody. Odpowiednie nawodnienie pomaga błonnikowi prawidłowo działać w jelitach i zapobiega zaparciom.
Inne produkty bogate w błonnik pokarmowy
Produktami bogatymi w błonnik pokarmowy są pełnoziarniste produkty zbożowe, na przykład chleb razowy, brązowy ryż czy wspomniane już płatki owsiane. Duże ilości błonnika znajdują się również w roślinach strączkowych, takich jak fasola, groch czy soczewica. Do jadłospisu warto włączyć też orzechy, nasiona, a także owoce – zarówno świeże, jak i suszone (na przykład figi, morele, śliwki).
Wprowadzenie tych produktów do codziennej diety korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego. Sprawdź skuteczne sposoby na zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie.
Czytaj też:
Dietetyk: za ten jogurt przepłacasz w Biedronce i Lidlu! Nie daj się nabrać. Sprawdź, co lepiej wybraćCzytaj też:
Nie tylko porzeczki i borówki! Te warzywa to prawdziwa bomba polifenoli, sprawdź listę