Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców jesienią w Polsce. Są nie tylko niezwykle smaczne, ale też bardzo zdrowe. Zawierają błonnik pokarmowy, wspomagający trawienie, a także są bogate w witaminę C, K oraz witaminy z grupy B. Często wykorzystujemy je do robienia przetworów, powideł, dżemów i kompotów, ale idealnie nadają się również do deserów, a nawet domowych nalewek.
Co oznacza biały nalot na śliwkach?
Część osób zastanawia się, co oznacza biały nalot, który pojawia się na tych owocach. Czy to znak, że dzieje się z nimi coś niedobrego? Okazuje się, że nie. Jest to naturalna, ochronna warstwa wosku, która chroni śliwki przed uszkodzeniami oraz utratą wody. Wcale nie jest to niepokojący sygnał, że na owocu pojawiła się pleśń lub że zaczyna się psuć. Co więcej, taki nalot świadczy o świeżości. Takie śliwki spokojnie możesz jeść – jednak pamiętaj, by przed spożyciem umyć je pod bieżącą wodą.
Jak wybrać smaczne śliwki?
Żeby śliwki były smaczne, podczas zakupów należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim ich skórka powinna być jędrna i gładka – nie może być pomarszczona. Wybieraj śliwki o intensywnym, owocowym zapachu. Zwróć również uwagę na kolor – powinien być wyrazisty, charakterystyczny dla danej odmiany. Unikaj śliwek z plamami, pęknięciami czy oznakami pleśni, ponieważ mogą być przejrzałe lub zepsute.
Jak wykorzystać śliwki?
Śliwki w kuchni można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście świetnym pomysłem jest przygotowanie ciasta lub drożdżówek z ich dodatkiem, ale to nie wszystko. Możesz poeksperymentować i podać te owoce w wersji wytrawnej. Doskonale komponują się z różnymi mięsami – to znakomity dodatek na przykład do pieczonej kaczki czy schabu ze śliwką. Można dodać je także do sałatek, farszów czy kotletów. Koniecznie zobacz też, jakie śliwki są lepsze: świeże czy suszone.
Czytaj też:
Kupujesz serek wiejski w Biedronce? Dietetyczka ostrzega: tego jednego lepiej nigdy nie wybieraćCzytaj też:
Chcesz wspomóc odchudzanie i zdrowie? Dietetyk poleca te produkty z Rossmanna