Koktajle są świetnym sposobem na szybki i zdrowy posiłek. Są nie tylko pożywne i smaczne, ale też można je przygotować w naprawdę błyskawicznym tempie. Co więcej, ich możliwości smakowe są niemal nieograniczone. Możemy eksperymentować, łącząc ze sobą różne owoce, warzywa i inne wartościowe dodatki. To doskonały wybór dla osób, które chcą zadbać o dietę, ale nie mają dużo czasu na gotowanie. Takie koktajle to idealny pomysł na śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia.
Pyszny koktajl na odchudzanie
Koktajl odchudzający z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, bananem i migdałami to sycąca i zdrowa propozycja dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Płatki owsiane i siemię lniane dostarczają błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Z kolei banan nadaje naturalnej słodyczy i dostarcza energii. Uważaj jednak, by nie dodawać zbyt dużej ilości tych owoców, ponieważ są dość kaloryczne.
Przepis: Koktajl z bananem
Ten koktajl jest zdrowy, smaczny i przyspiesza metabolizm. Spróbuj go zrobić.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 226 w każdej porcji
Składniki
- 1 banan
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g migdałów
- 30 g płatków owsianych
- 400 g kefiru
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówWlej kefir do blendera. Dodaj płatki owsiane, migdały, siemię lniane i banana. Całość zblenduj.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane i siemię lniane?
Płatki owsiane są świetnym źródłem wspomnianego już błonnika, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Pozytywnie wpływa też na poziom cholesterolu we krwi oraz stabilizuje poziom cukru, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą. Te płatki zawierają również witaminy z grupy B, magnez i żelazo, które wspierają układ nerwowy i wzmacniają odporność.
Z kolei siemię lniane jest bogate w kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie i wspomagają pracę mózgu oraz serca. Chroni także błonę śluzową żołądka i jelit – wytwarza śluz, który działa osłaniająco na układ pokarmowy. Może więc łagodzić objawy refluksu, wrzodów czy nadkwasoty. Oba te produkty pomagają również oczyszczać organizm z toksyn.
Czytaj też:
Ten koktajl przyniesie ulgę twoim jelitom. Zrobisz go w 30 sekund. Wypróbuj przepis dietetykaCzytaj też:
Te miody Polacy jedzą najczęściej. Ekspert ostrzega: mają najmniej zdrowotnych właściwości