Na weekendowe śniadanie nie ma nic lepszego niż naleśniki lub inne placuszki przygotowywane „na ciepło”. Ich robienie staje się wtedy małym rytuałem – można je przyrządzać wspólnie z ukochanymi osobami, a po domu roznosi się piękny zapach. Teraz, gdy jest jesień, uwielbiam na takie „leniwe śniadanie” podawać placuszki z dyni. Smakują jednak znacznie inaczej niż te w wersji obiadowej.
Placuszki idealne na jesienne śniadanie
Jednym ze składników tych placuszków dyniowych jest jogurt naturalny, dzięki czemu nabierają one cudownej lekkości. Takie placki są delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Możesz podawać je na różne sposoby, na przykład z powidłami jabłkowymi, cynamonem i miodem. Dobrze sprawdzą się też inne owoce i syrop klonowy. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie jako dodatku twarożku waniliowego.
Przepis: Placuszki dyniowe
Te placuszki dyniowe na śniadanie pokocha cała twoja rodzina.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 198 w każdej porcji
Składniki
- 200 g dyni
- ok. ⅓ opakowania jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 3 łyżki ksylitolu
- 45 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dyniDynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeśli używasz mrożonej dyni, rozmroź ją i odsącz nadmiar wody.
- Mieszanie składnikówDo startej dyni dodaj jogurt naturalny, jaja i ksylitol. Całość wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
- Smażenie placuszkówNa średnim ogniu smaż placuszki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
Inne pomysły na śniadaniowe placuszki
Możesz przygotować klasyczne placuszki jogurtowe. Wystarczy, że zmieszasz jogurt z proszkiem do pieczenia, odrobiną cukru, mąką i jajkiem. Podawaj je z miodem i świeżymi owocami. Moim faworytem wśród śniadaniowych propozycji są też placuszki bananowe. Cudownie smakują z masłem orzechowym. Możesz przygotować też placki twarogowe, które są podobne do mini serniczków. To naprawdę porządna porcja białka z rana. Bardzo zdrowe są placki owsiane, pełne błonnika pokarmowego. Dzięki temu po ich zjedzeniu przez dłuższy czas nie będziesz odczuwać głodu.
Co jeszcze przyrządzić z dyni?
Dynia to warzywo, które doskonale smakuje w wersji wytrawnej, ale przygotujesz z niego też dużo obłędnie pysznych deserów. Klasykiem jest delikatne i wilgotne ciasto domowe, w którym doskonale czuć aromat cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Warto też trochę poeksperymentować i zrobić na przykład muffinki dyniowe – nie tylko świetnie wyglądają, ale także wspaniale smakują. Dobrze smakuje również ryż na mleku z purée dyniowym z dodatkiem korzennych przypraw.
Czytaj też:
Lekarz zdradza 5 prostych zasad, dzięki którym chudniesz szybciej. Rady bez diety i siłowniCzytaj też:
Czujesz zmęczenie i spadek nastroju? Ekspertka zdradza 3 suplementy, które każda kobieta powinna brać jesienią