Kapusta raczej na nikim nie robi wrażenia. Dziś, gdy wszyscy zachwycamy się cudownymi „superfoods”, łatwo zapominamy o starych, dobrych warzywach, które znane i cenione są od pokoleń. Nasze babcie potrafiły wykorzystać kapustę na wiele sposobów, nawet do domowego leczenia różnych obrzęków i stanów zapalnych. Kapusta jest też tradycyjnym elementem kuchni polskiej.
Kapustę można wykorzystać na wiele sposobów – niektórzy lubią ją kwasić, inni w liście kapusty zawijają mięso i robią gołąbki, a są też tacy, którzy zupę z kapusty mogliby jeść przez cały dzień. Nie bez powodu dieta kapuściana cieszy się tak dużą popularnością. To warzywo jest niskokaloryczne i jednocześnie sycące. Można zjeść naprawdę dużo kapusty i nie zaprzątać sobie głowy kaloriami. W 100 g znajdziemy ich około 25, więc bardzo mało.
Czytaj też:
Nie lubisz pić zwykłej wody? Dodaj do niej te produkty – będzie smaczna i zdrowa
Kapusta z całą pewnością sprzyja odchudzaniu, jednak to nie jedyna jej zaleta. Warto ją docenić i jak najczęściej po nią sięgać. Oto dlaczego:
Kapusta a układ odpornościowy
Czy wiesz, że kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza? Witaminę tę należy przyjmować każdego dnia, ponieważ nasz organizm jej nie magazynuje. Witamina C wspiera układ odpornościowy i jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed chorobami lub pomaga je zwalczać. Antyoksydanty chronią także przed nowotworami.
Kapusta a ciśnienie krwi
Kapusta jest bogatym źródłem potasu, który odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Jak wiadomo, wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału i udaru.
Kapusta a stany zapalne
Kapusta jest źródłem glutaminy – aminokwasu o właściwościach przeciwzapalnych. To wyjaśnia, dlaczego nasze babcie nakładały rozgniecione liście kapusty na bolące stawy i radziły kobietom karmiącym, by robiły okłady z liści kapusty na bolące piersi.
Kapusta a krzepliwość krwi
Kapusta zawiera dużo witaminy K, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a przede wszystkim na układ krwionośny. Do objawów niedoboru witaminy K zalicza się: krwawienie w różnych miejscach, nawet bez skaleczenia, np. krwawienie z dziąseł, krwiaki podskórne w miejscu ucisku lub stłuczenia, krwawienie z nosa, krwawienie w układzie pokarmowym, obfite miesiączki.
Czytaj też:
Suplementy z witaminami z grupy B – zalety stosowania
Kiszona kapusta jako probiotyk
Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ponadto siarka w kapuście zwalcza infekcje i przyspiesza gojenie.
Trzeba jednak pamiętać, że obróbka termiczna powoduje utratę części składników odżywczych, dlatego też najlepiej byłoby jeść kapustę na surowo. Miłośnicy tego warzywa często wykorzystują je w sałatkach. Wystarczy po prostu bardzo drobno ją poszatkować.
Czytaj też:
Chcesz schudnąć bez uczucia głodu? Sięgaj po te produkty