Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Pestki dyni z migdałem
Pestki dyni z migdałem Źródło:Unsplash / chuttersnap
Dodano: 
Pestki dyni na pewno choć raz jadł każdy z nas. To doskonała przekąska, po którą warto sięgać, gdy dopadnie nas głód w ciągu dnia lub nuda w trakcie oglądania filmu. Pestki dyni są też doskonałym dodatkiem do twarożku. Najczęściej jednak spożywamy je razem z kanapkami – pestki dyni często dodawane są do wypieku pieczywa. Jaki wpływ na zdrowie mają pestki dyni?

Pestki dyni są małe i niepozorne. Może się wydawać, że poza wyjątkowym smakiem nie mają nam nic do zaoferowania. Nieprawda – te nieduże pestki są bogate w składniki mineralne, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Zasługują na szczególną uwagę ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku.

Pestki dyni – składniki odżywcze

Garść pestek dyni (28g) zawiera:
Błonnik 1,7g
Węglowodany 5g
Białko 7g
Tłuszcz 13g (w tym 6g omega-3)
Witamina K 18 proc. dziennego zapotrzebowania
Fosfor 33 proc. dziennego zapotrzebowania
Mangan 42 proc. dziennego zapotrzebowania
Magnez 37 proc. dziennego zapotrzebowania
Żelazo 23 proc. dziennego zapotrzebowania
Cynk 14 proc. dziennego zapotrzebowania
Miedź 19 proc. dziennego zapotrzebowania

Pestki dyni zawierają również dużo przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy B2 (ryboflawiny) i kwasu foliowego. Garść pestek zapewnia około 151 kalorii.

Pestki dyni – właściwości prozdrowotne

  • Pestki dyni są pełne przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić przed chorobami i zmniejszyć stan zapalny. Antyoksydanty mają też pozytywny wpływ na wygląd, ponieważ spowalniają procesy starzenia się.
  • Nasiona dyni są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu – minerału, którego często brakuje w diecie. Magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem. Bierze udział w ponad 300 procesach w naszym organizmie. Są to procesy, które regulują różnorodne reakcje biochemiczne, w tym syntezę białek, funkcje mięśni i nerwów, kontrolę poziomu glukozy we krwi i regulację ciśnienia krwi. Odgrywa również istotną rolę w aktywnym transporcie jonów wapnia i potasu przez błony komórkowe, a proces ten jest ważny dla przewodzenia impulsów nerwowych, skurczu mięśni i prawidłowego rytmu serca. Dlatego też bardzo często drętwienie, mrowienie i skurcze w obrębie kończyn są objawami, które skłaniają nas do rozpoczęcia suplementacji magnezem.
  • Substancje odżywcze w nasionach dyni mogą pomóc utrzymać zdrowe serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zwiększenie dobrego cholesterolu. Wszystko to dzięki zawartości przeciwutleniaczy, magnezu, cynku i kwasów tłuszczowych.
  • Pestki dyni są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Dieta bogata w błonnik może sprzyjać zdrowiu przewodu pokarmowego. Ponadto diety wysokobłonnikowe wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu 2 i otyłości.
  • Pestki dyni są dobrym źródłem tryptofanu, cynku i magnezu – wszystko to przyczynia się do dobrego snu. Ponadto tryptofan łagodzi objawy depresji, magnez wspiera pracę układu nerwowego, a cynk pozytywnie wpływa nie tylko na wygląd, ale także poprawia skład męskiego nasienia.

Nasiona dyni można łatwo włączyć do diety jako przekąskę lub składnik posiłków lub pieczenia. Są niezwykle pożywne, pełne przeciwutleniaczy i bogate w błonnik pokarmowy.

Czytaj też:
Rak jelita grubego – jak się przed nim uchronić?

Źródło: Medical News Today/Health Line/Health/Health