Witamina D3
Nie tylko wspiera układ odpornościowy, lecz także pozytywnie wpływa na kości, stawy i zęby. Umożliwia wchłanianie fosforu i wapnia. Jej suplementacja jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym.
Kurkuma
Jest aktywnym składnikiem kurkumy i ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Okazała się skuteczna w walce z rakiem jelita, piersi, skóry i żołądka. Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę w przypadku wielu schorzeń.
Mikroalgi
Spirulina i chlorella to bogate źródła składników odżywczych. Są cenione również ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne. Ponadto są dobrym źródłem białka (spirulina składa się z niech aż w 60 proc.). Mikroalgi wzmacniają odporność i pomagają redukować zmęczenie. Znajdziemy w nich dużo witaminy B12.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Wspomagają odpowiedź układu odpornościowego na patogeny. Wzmacniają błony śluzowe, dzięki czemu mogą one skuteczniej radzić sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Mają pozytywny wpływ na kości, sprzyjając wchłanianiu wapnia z pożywienia. Przyspieszają też regenerację organizmu.
Cynk i beta-karoten
Cynk wspomaga tworzenie się niektórych białych krwinek, a beta-karoten (prowitamina A) uszczelnia błony śluzowe i jest jednocześnie silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się organizmu i rozwój wielu chorób, w tym nowotworów.
Witamina C
Wspiera produkcję przeciwciał, których funkcją jest zwalczanie infekcji. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran i wspomaga przyswajanie żelaza, którego niedobór powoduje anemię. Tej z kolei często towarzyszą zmęczenie i spadek odporności.
Czytaj też:
Odporność na talerzu