Błonnik pokarmowy
Wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja usuwaniu zbędnych produktów z organizmu. Duża zawartość błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza m.in. ryzyko raka jelita grubego.
Młody jęczmień
Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz łagodzić stan zapalny i inne objawy związane z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Jest dobrym źródłem antyoksydantów (np. witaminy E). Działa jak tonik odmładzający organizm.
Czytaj też:
Co smog robi ze skórą? Można się zdziwić
Polifenole
Są związkami roślinnymi znanymi jako środki przeciwzapalne. Zapobiegają wzrostowi nowotworu i ograniczają przerzuty. Znajdziemy je w kakao, owocach, np. winogronach, żurawinie, czarnym bzie. Niektóre badania pokazują, że picie zielonej herbaty, która jest źródłem polifenoli, może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.
Chlorella i spirulina
Mikroalgisłyną z właściwości detoksykacyjnych. Mogą wiązać metale ciężkie i usuwać je z organizmu. Ponadto są dobrym źródłem składników odżywczych i białka. Wzmacniają odporność i redukują zmęczenie. Znajdziemy w nich dużo witaminy B12.
Czytaj też:
Jak obniżyć ciśnienie krwi bez pomocy leków?
Kurkuma
Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy i wykazuje silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.
Witamina C
Jeden z najsilniejszych antyoksydantów – walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego.
Witamina D
Badania wykazały, że jej niedobór sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów, np. raka sutka. Nasz organizm potra ją wytwarzać, gdy skóra wystawiona jest na działanie promieni słonecznych. Niestety większość z nas cierpi na niedobór witaminy D i potrzebuje suplementacji.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Mają działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, w tym raka. Badania wykazały, że kobiety, które regularnie spożywały EPA i DHA, dwie formy kwasów omega-3, rzadziej zapadały na raka piersi.
Czytaj też:
Przechytrzyć raka