Cykoria jest niewielką rośliną, wyglądem przypominającą kapustę pekińską. Dobrze znosi różne warunki hodowlane, dlatego jej uprawa jest stosunkowo prosta. Wszystkie liście, pąki i korzenie mają pewne korzystne właściwości, a liście są używane w podobny sposób jak szpinak. Korzeń jest często mielony na proszek i stosowany jako substytut kawy.
Cykoria – składniki odżywcze
Według danych National Nutrient Database USDA, cykoria jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym cynku. magnezu, manganu, wapnia, żelaza i kwasu foliowego oraz potasu, a także witamin A, B6, C, E i K. Można więc powiedzieć, że jeden listek jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych.
Właściwości prozdrowotne cykorii
-
Doskonale wpływa na procesy trawienne i florę bakteryjną jelit. Cykoria jest świetna dla zdrowia układu pokarmowego, ponieważ zawiera inulinę, która jest silnym prebiotykiem.
-
Może być wykorzystywana do zwalczania wielu problemów jelitowych i trawiennych, w tym choroby refluksowej, niestrawności i zgagi.
-
Inulina powoduje także obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL w organizmie.
-
W cykorii znajdziemy także fruktany, które wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
-
Ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, może być pomocna w zwalczaniu dolegliwości wynikających z choroby zwyrodnieniowej stawów.
-
Inulina jest formą naturalnego błonnika pokarmowego, a więc spożywanie cykorii może sprzyjać zachowaniu szczupłej figury. Poza tym roślina jest niskokaloryczna, więc nie musimy liczyć każdego, spożytego listka. Dodatkowo, inulina poprawia metabolizm – wspomaga ruchy jelit, usprawnia ruchy perystaltyczne oraz wydzielanie soków żołądkowych.
- Jedzenie cykorii przed snem może pomóc się odprężyć i wyciszyć. Medycyna naturalna głosi, że roślina ta ma działanie przeciwlękowe.
-
Ze względu na fitochemikalia, które działają jak przeciwutleniacze, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie, spożywanie cykorii sprzyja zwalczaniu wolnych rodników i wzmacnianiu układu odpornościowego.
Jak jeść cykorię?
Najlepiej smakuje na surowo. Można dodać ją do kanapek zamiast sałaty. Rewelacyjnie jednak smakuje po nafaszerowaniu. Ponieważ liście cykorii są sztywne i kształtem przypominają łódkę, można wypełnić je np. twarożkiem. W ten sposób możemy ograniczyć spożycie pieczywa. Cykorię można też dodawać do sałatek na bazie sezonowych warzyw oraz spożywać w formie samodzielnej przekąski.
Czytaj też:
Znalazłam niezawodny sposób, by pozbawić cykorię goryczki. Jej smak już mi nie przeszkadzaCzytaj też:
Kawa z cykorii ma niezwykłą właściwość. Powinieneś ją pić, jeśli często chorujesz