Kasza manna nie tylko dla niemowląt. Sycące śniadanie na jesień

Kasza manna nie tylko dla niemowląt. Sycące śniadanie na jesień

Dodano: 
Kasza manna
Kasza manna Źródło: Shutterstock
Kasza manna to lekkostrawna kasza, która jest bardzo delikatna dla żołądka. Jakie ma właściwości?

Kasza manna to produkt, który kojarzy nam się z przygotowywaniem posiłków dla niemowląt. Rzeczywiście, najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowywania śniadań czy kolacji dla maluchów w czasie rozszerzania diety. Kaszę mannę można jednak wykorzystać na wiele innych sposobów, ponieważ świetnie nadaje się do przygotowywania mlecznych deserów i sycących śniadań.

Czym jest kasza manna?

Kasza manna to produkt, który powstaje z pszenicy. Jest bardzo drobna i delikatna, dlatego chętnie jedzą ją dzieci. Ponieważ jest to kasza powstająca z pszenicy, ma dużo kalorii, dlatego należy do posiłków wysokokalorycznych. W sklepach możemy jednak kupić kaszę mannę orkiszową czy razową, które mają mniej kalorii i więcej składników odżywczych.

Wartości odżywcze

Kasza manna zawiera:

  • żelazo
  • fosfor
  • miedź

Dostarcza też niewielkich ilości magnezu, cynku czy wapnia. Po przygotowaniu jej z mlekiem może jednak powstać bardzo zdrowy posiłek, który uzupełnia dietę nie tylko w wapń, ale też w witaminę D czy witaminy z grupy B (jeśli wybierzemy mleko roślinne np. sojowe).

Zalety

Kasza manna jest:

  • lekkostrawna, dlatego mogą ją jeść wszyscy bez zastanawiania się, czy wywoła dolegliwości żołądkowe lub trawienne
  • sycąca, może stanowić pełnowartościowy posiłek, który na długo zaspokaja głód i zapobiega podjadaniu
  • zdrowa, zwłaszcza z dodatkiem owoców oraz mleka
  • uniwersalna, można ją wykorzystać nie tylko do przygotowania śniadań, ale też deserów czy dań głównych
  • tania, kosztuje niecałe 2 złote i można ją kupić we wszystkich sklepach spożywczych oraz supermarketach

W dodatku kasza manna szybko się gotuje, dlatego przygotowanie smacznego śniadania nie zajmuje dużo czasu. To może stanowić alternatywę dla jaglanki, którą najczęściej trzeba przygotować poprzedniego dnia, ponieważ kasza gotuje się dość długo (ponad 20 minut) i rano niewiele osób ma tyle czasu na przygotowanie posiłku.

Wady

Kasza manna jest:

  • wysokokaloryczna (360 kalorii w 100 g)
  • nie ma tak wielu wartości odżywczych jak inne kasze (choćby jaglana)

Zastosowanie

Kaszę mannę warto wprowadzić do diety dziecka w czasie rozszerzania jej o gluten. Jest ona łagodna dla układu trawiennego, dość łatwo ulega procesom trawiennym, dlatego nie powoduje dolegliwości bólowych u maluchów wywołanych przez niedojrzały układ pokarmowy.

Z tego samego względu poleca się kaszę mannę osobom dorosłym, które cierpią na różne dolegliwości trawienne albo z różnych powodów muszą pozostać na diecie lekkostrawnej. Kasza pozwala przygotować sycący posiłek i nie obciążyć układu trawiennego. Można ją jeść po chorobach w czasie rekonwalescencji, ale też po przeprowadzonych zabiegach operacyjnych czy laparoskopowych.

Jak wykorzystać w kuchni?

Kaszę mannę można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie nadaje się do przygotowywania śniadań dla całej rodziny jako alternatywa dla owsianki czy jaglanki. Można ją przygotować na bazie mleka krowiego lub roślinnego (np. migdałowego czy owsianego), dodać ulubione owoce i bakalie, by powstało smaczne i sycące śniadanie. Takie śniadanie z dodatkiem cynamonu i miodu doskonale rozgrzeje organizm w sezonie jesienno-zimowym.

Kaszę mannę można także stosować do zagęszczania zup i sosów, a także przygotowywania domowych deserów. Sprawdza się jako dodatek do ciast czy kremów, budyniów czy kleików podawanych z sosami owocowymi. Można ją również wykorzystać do pulpetów, a także kotletów, gdzie stanowi lżejszy odpowiednik bułki tartej.

Jak ją ugotować?

Kaszę mannę można ugotować na wodzie, mleku lub mleku roślinnym. Nie trzeba jej wcześniej płukać w ciepłej i zimnej wodzie. Wystarczy od razu włożyć ją do garnka i zalać wybranym płynem.

Kaszę gotujemy krótko, dopóki nie wchłonie płynu i nie zgęstnieje. Następnie dodajemy do niej wybrane owoce, sos owocowy czy bakalie. Podajemy ciepłą.

Czytaj też:
Kasza owsiana wciąż mało znana. A doskonale syci, rozgrzewa i poprawia nastrój

 0

Czytaj także