Kulki orzechowe to nic innego jak ciasteczka z orzechami włoskimi. Są pyszne, chrupiące i mogą zaskoczyć swoim znakomitym smakiem. Warto sięgnąć po ten przepis w zimę, gdy orzechów nie brakuje. Kulki orzechowe przygotowane z dodatkiem esencji migdałowej czy waniliowej można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Ten prosty przysmak pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli.
Czym są kulki orzechowe?
Kulki orzechowe to ciasteczka, które zwykle formuje się w okrągłe kształty przy pomocy dłoni – nie potrzeba tu żadnych foremek i skomplikowanych czynności. Składają się z kilku składników i można je dość łatwo przygotować, dlatego jest to świetny pomysł na to, by tuż przed przybyciem gości na szybko zrobić taki smakołyk. W przygotowanie kulek orzechowych warto też zaangażować najmłodszych domowników – formowanie kulek z ciasta zawsze jest świetną zabawą.
Co zawierają kulki orzechowe?
Kulki orzechowe przygotowuje się z wykorzystaniem mąki i masła. To kruche ciasteczka, dzięki czemu zrobimy je bardzo szybko (podobnie jak inne wypieki na bazie kruchego ciasta). Można także wzbogacić przepis esencjami, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wtedy ciasteczka nabiorą korzennego lub waniliowego smaku. Możesz też dodać do nich odrobinę przyprawy piernikowej albo skórki otartej z cytrusów.
Gotowe kulki orzechowe można jeść ot tak, ale można je też posypać cukrem pudrem, albo udekorować lukrem albo polewami czekoladowymi. Domowe wypieki można też zapakować w słoiczek, ozdobić świątecznie i podarować bliskiej osobie.
Przepis: Kulki orzechowe
Kulki orzechowe to pyszne i proste ciastka z orzechami włoskimi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 godz.
- Czas gotowania
- 15 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 120
Składniki
- 60 g orzechów włoskich
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- esencja migdałowa
Sposób przygotowania
- Upraż orzechyOrzechy włoskie upraż na suchej patelni, by stały się bardziej chrupiące. Następnie dodaj do nich 1 łyżkę mąki i rozbij je wałkiem na orzechową miazgę.
- Połącz składnikiMasło mocno ucieraj z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj resztę mąki i połącz ją z orzechowym pyłem.
- Piecz ciasteczka przez 15 minutZ masy uformuj kulki. Obtocz je dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Czytaj też:
Przepis na lukier królewski. Jest najlepszy do precyzyjnych dekoracji