Kulki orzechowe mogą być hitem na świątecznym stole. Jak je zrobić?

Kulki orzechowe mogą być hitem na świątecznym stole. Jak je zrobić?

Dodano: 
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe Źródło:Shutterstock
Kulki orzechowe to proste do wykonania i przepyszne ciasteczka, które można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Wypróbuj nasz przepis na kulki orzechowe.

Kulki orzechowe to nic innego jak ciasteczka z orzechami włoskimi. Są pyszne, chrupiące i mogą zaskoczyć swoim znakomitym smakiem. Warto sięgnąć po ten przepis w zimę, gdy orzechów nie brakuje. Kulki orzechowe przygotowane z dodatkiem esencji migdałowej czy waniliowej można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Ten prosty przysmak pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Czym są kulki orzechowe?

Kulki orzechowe to ciasteczka, które zwykle formuje się w okrągłe kształty przy pomocy dłoni – nie potrzeba tu żadnych foremek i skomplikowanych czynności. Składają się z kilku składników i można je dość łatwo przygotować, dlatego jest to świetny pomysł na to, by tuż przed przybyciem gości na szybko zrobić taki smakołyk. W przygotowanie kulek orzechowych warto też zaangażować najmłodszych domowników – formowanie kulek z ciasta zawsze jest świetną zabawą.

Co zawierają kulki orzechowe?

Kulki orzechowe przygotowuje się z wykorzystaniem mąki i masła. To kruche ciasteczka, dzięki czemu zrobimy je bardzo szybko (podobnie jak inne wypieki na bazie kruchego ciasta). Można także wzbogacić przepis esencjami, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wtedy ciasteczka nabiorą korzennego lub waniliowego smaku. Możesz też dodać do nich odrobinę przyprawy piernikowej albo skórki otartej z cytrusów.

Gotowe kulki orzechowe można jeść ot tak, ale można je też posypać cukrem pudrem, albo udekorować lukrem albo polewami czekoladowymi. Domowe wypieki można też zapakować w słoiczek, ozdobić świątecznie i podarować bliskiej osobie.

Przepis: Kulki orzechowe

Kulki orzechowe to pyszne i proste ciastka z orzechami włoskimi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 godz.
Czas gotowania
15 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
120

Składniki

  • 60 g orzechów włoskich
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • esencja migdałowa

Sposób przygotowania

  1. Upraż orzechyOrzechy włoskie upraż na suchej patelni, by stały się bardziej chrupiące. Następnie dodaj do nich 1 łyżkę mąki i rozbij je wałkiem na orzechową miazgę.
  2. Połącz składnikiMasło mocno ucieraj z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj resztę mąki i połącz ją z orzechowym pyłem.
  3. Piecz ciasteczka przez 15 minutZ masy uformuj kulki. Obtocz je dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Czytaj też:
Przepis na lukier królewski. Jest najlepszy do precyzyjnych dekoracji