Dodaj te 2 składniki do pierogów z kapustą i grzybami! Odmienią smak farszu

Dodaj te 2 składniki do pierogów z kapustą i grzybami! Odmienią smak farszu

Dodano: 
Pierogi
PierogiŹródło:Pexels / Karolina Grabowska
Pierogi z kapustą i grzybami to popularne danie obiadowe i tradycyjna potrawa wigilijna. Jeśli chcesz poeksperymentować z przepisem na farsz, mamy wypróbowany przepis. Sekret tkwi w dwóch dodatkach. Takie pierogi zachwycą nawet największych smakoszy.

Sekret pierogów tkwi nie tylko delikatnym cieście, ale również w pysznym farszu. Żeby farsz był bardziej aromatyczny i ciekawy w smaku, wystarczy dodać ugotowane na twardo jajka i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki po dodaniu należy zmielić.

Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Potrzebne składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę, dodaj soli, a następnie odstaw i odsączcie z nadmiaru wody;
  2. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka razem z poszatkowaną kapustą;
  3. Całość gotuj kilka minut na wolnym ogniu;
  4. Gdy kapusta i grzyby ostygną – dopraw je pieprzem i solą,
  5. Dodaj pokrojone jajka i posiekane orzechy;
  6. Następnie należy zmielić farsz maszynką do mięsa;
  7. Takim farszem nadziej ciasto na pierogi.

Jak zamrozić pierogi?

Jeśli nie chcesz przyrządzać pierogów na ostatnią chwilę przed Wigilią, możesz je przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy:

  1. Ugotować pierogi;
  2. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na talerz;
  3. Najlepiej polać je niewielką ilością oliwy lub oleju rzepakowego i pozostawić do ostudzenia;
  4. Przygotować woreczki do mrożenia;
  5. Należy rozłożyć je w woreczkach na płasko, dzięki temu nie będą się sklejać;
  6. Włożyć do zamrażarki.

Zamrożone pierogi można przechowywać do 1 miesiąca.

Czytaj też:
Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?
Czytaj też:
Drożdżowe kapuśniaczki. Sprawdzony przepis na wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis