Dlaczego zimą warto jeść częściej awokado? Eksperci podpowiadają

Dlaczego zimą warto jeść częściej awokado? Eksperci podpowiadają

Dodano: 
Kanapka z awokado
Kanapka z awokado Źródło:Shutterstock
Chociaż awokado można cieszyć się przez cały rok, to zimą powinno się spożywać go więcej. Eksperci wskazują, że ten owoc ma zbawienny wpływ na skórę, która zimą jest często przesuszona i podrażniona. Pełne zdrowych tłuszczów awokado pozwoli ci przywrócić jej blask.

Ostry wiatr, na który narażona jest zimą skóra twarzy, powoduje suchość, nasila łuszczenie się, swędzenie i różnego rodzaju egzemy. Chociaż kremy łagodzą te dolegliwości, to jednak sposób odżywiania w tym wypadku ma większe znaczenie – wskazują eksperci z Intermountain Healthcare.

Na co wskazują badania?

Jak wynika z badań klinicznych przedstawionych w Journal of Cosmetic Dermatology, spożycie awokado przez okres zaledwie ośmiu tygodni pomaga zwiększyć elastyczność i jędrność skóry. Mową o 1 sztuce lub połówce owocu dziennie. Jednonienasycone tłuszcze, polifenole i inne składniki odżywcze zawarte w awokado spowalniają starzenie i poprawiają wygląd skóry. Owoc zawiera też duże ilości witaminy C, składnika odżywczego, który promuje syntezę kolagenu. Wykazuje również działanie przeciwutleniające, które chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Witamina E jest kolejnym składnikiem, w który bogate jest awokado. Wiadomo, że zwalcza stany zapalne skóry, zapobiega rozpadowi kolagenu i chroni sprzed uszkodzeniami oksydacyjnymi – wyjaśniają autorzy badania.

„Zdrowe tłuszcze są niezbędne, aby utrzymać skórę twarzy i dłoni w dobrej formie i zapobiec jej wysychaniu w miesiącach zimowych” – powiedziała kosmetolog Rekha Tailor, cytowana w portalu The List.

Jak jeść awokado?

Chociaż niektórzy narzekają na mało wyrazisty i nieco mdły smak awokado, to kulinarni eksperci podpowiadają, z czym je połączyć, żeby smakowało lepiej. Awokado dobrze smakuje w koktajlach, polecane także jako dodatek do sałatek. Można przyrządzić z niego pastę z dodatkiem pomidorów i posmarować nią chrupiące tosty. Dzięki neutralnemu smakowi owoc ten dobrze komponuje się zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach, od brownie i babeczek po zapiekanki. Możesz nawet dodać go do rolek sushi, domowej pizzy, chleba bananowego lub sosów sałatkowych. Smakuje znakomicie.

Czytaj też:
Jeśli chcesz schudnąć, jedz te owoce i warzywa. Może cię to zdziwi, ale są wśród nich ziemniaki
Czytaj też:
Chcesz wyglądać o 10 lat młodziej? Jedz te produkty!

Opracowała:
Źródło: The List