Ta zupa to konkurentka rosołu. Wypróbuj zapomniany przepis

Ta zupa to konkurentka rosołu. Wypróbuj zapomniany przepis

Dodano: 
zupa z kapusty
zupa z kapusty Źródło:Shutterstock
Ta rozgrzewająca i sycąca zupa może być konkurencją dla rosołu – wskazują kulinarni eksperci. Do jej przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka składników. Chodzi o zapomnianą zupę, która jest regionalnym przysmakiem z Wielkopolski.

Tę zupę przyrządza się z kapusty, boczku, marchewki i ziemniaków. Nazywana jest parzybrodą lub pazibrodą. A to podobno dlatego, że posiekane drobno paseczki kapusty spadały na brody jedzących zupę i parzyły ich. Jest wiele przepisów na tę zupę, które zostały nieco zmodyfikowane. Wegetarianie przyrządzają ją bez dodatku boczku. My przypominamy klasyczny przepis. Smakuje wyśmienicie.

Potrzebne składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1/3 selera,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka kminku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na rozgrzanym tłuszczu. Dodajcie do niego obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę, a następnie smażcie przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie zdejmijcie ją z patelni i odstawcie do wystudzenia.
  2. Pozbądźcie się głąba z kapusty, dokładnie ją umyjcie, a następnie poszatkujcie w większe paski. Wrzućcie ją do garnka, zalejcie wrzątkiem i posólcie.
  3. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, a także majeranek i kminek.
  4. Obierzcie marchew, ziemniaki i seler. Pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie także podsmażony boczek i cebulę.
  5. Całość gotujcie do miękkości.
  6. Na koniec przyprawcie solą i pieprzem oraz wrzućcie posiekaną natkę pietruszki.

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy są często niedocenianym posiłkiem. Wbrew powszechnym przekonaniom, wcale nie są trudne w przygotowaniu i nie pochłaniają tak dużo czasu, jak się może wydawać. Dietetycy podkreślają, że warto je włączyć do codziennego jadłospisu, bo dostarczają niezbędnych składników odżywczych, są sycące, a przy tym niskokaloryczne.

Zupy zimą rozgrzewają

W okres jesienno-zimowym gorąca zupa doskonale rozgrzeje organizm i podnosi odporność. Dodatek cebuli i czosnku wzmacnia układ odpornościowy i poprawia trawienie. Eksperci podpowiadają, żeby zbyt długo nie gotować zup. Wtedy nie tracą cennej witaminy C i witamin z grupy B. Witamina C wzmacnia odporność, witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, odpowiadają za dobre samopoczucie, wspierają metabolizm węglowodanów, tłuszczy i białek.

Czytaj też:
Kiedy najlepiej posolić zupę? Warto znać te zasady
Czytaj też:
Czym jest „zespół chińskiej restauracji”? To musisz wiedzieć o glutaminianie sodu

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis