Wymaga tylko 4 składników. Zapomniany przepis na pyszną polską zupę

Wymaga tylko 4 składników. Zapomniany przepis na pyszną polską zupę

Dodano: 
Białczańska scyta
Białczańska scyta Źródło:Shutterstock
Przepis na zupę pochodzi z południa Polski, z Białki Tatrzańskiej. Właśnie tam przyrządza się tzw. białczańską scytę. Wymaga tylko kilku składników. Zaskakuje smakiem przypominającym klasyczny kapuśniak.

Wiele osób pamięta smak tej zupy z dzieciństwa, bo często przyrządzały ją nasze babcie. Nazywana też była „zupą biedaków”, bo żeby ją przygotować, wystarczą zaledwie cztery składniki. Sposób przygotowania też jest prosty.

Białczańska scyta – przepis

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty,
  • 1,5 litra mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kg ziemniaków.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw poszatkujcie grubiej pół główki kapusty.
  2. Następnie ugotujcie ją w wodzie zmieszanej z mlekiem.
  3. Odlejcie mieszankę z kapusty i ponownie zalejcie ją 1 litrem mleka.
  4. Gotujcie dalej, a później dodajcie dwie łyżki masła i ewentualnie odrobinę soli do smaku.
  5. Zupę podawajcie z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

Dlaczego warto jeść kapustę?

Kapusta nazywana jest królową warzyw. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i działa prozdrowotnie na organizm człowieka. Znajdziemy w niej m.in.:

  • witaminy C, A, E, K,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy
  • rutyna,
  • minerały, np.: żelazo, magnez, miedź i siarkę,
  • śluzy roślinne,
  • luteinę.

Kapusta – właściwości lecznicze

Kapusta ma właściwości przeciwbakteryjne, oczyszczające, przeciwzapalne i gojące. Wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo. Jako jedno z niewielu warzyw jest dobrym źródłem witaminy E. Wspomaga rekonwalescencję, pomaga odzyskać siły po chorobach. Obniża też poziom cukru we krwi.

Jedzenie kapusty wspomaga leczenie wielu chorób

Jedzenie potraw z kapusty zalecane jest osobom, które dbają o zdrowie i nie chcą przytyć. Wspomaga też leczenie chorób, m.in.:

  • zapalenia oskrzeli,
  • kataru,
  • problemów żołądkowych,
  • egzemy,
  • czyraków,
  • opryszczki,
  • nowotworów.
  • Kto nie powinien jeść kapusty?

    Jedzenie potraw z kapusty odradza się chorym na tarczycę. Warzywo zawiera goitrogeny, czyli związki zmniejszające przyswajalność jodu z pożywienia. Jak wskazują specjaliści, są one odpowiedzialne za tworzenie wola.

    Czytaj też:
    Jak kiszonki i błonnik mogą zmniejszać stres, czyli dieta psychobiotyczna w praktyce
    Czytaj też:
    Czy bulion rosołowy rzeczywiście dobrze wpływa na kości?

    Opracowała:
    Źródło: Przyślij Przepis