Nie ma wątpliwości, że owoce warto jeść, kiedy jest na nie sezon, bo są wtedy najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Zalecana norma 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest też łatwiejsza do zrealizowania w letnie miesiące. Dobrym pomysłem jest nie tylko spożywanie ich jako samodzielnej przekąski, ale dodawanie ich do sałatek lub łączenie z wędlinami, serami czy pieczywem. To zdrowa propozycja na obiad czy kolację.
Dwa pyszne owoce, które dobrze komponują się z serami oraz wędlinami
Arbuzy w ponad 90 proc. składają się z wody, ale są mało kaloryczne (42 kcal na 100 g owocu), zawierają jednocześnie cenne przeciwutleniacze takie jak likopen, działający przeciwnowotworowo. Można je jeść z pestkami, gdyż także one mają one korzystne działanie prozdrowotne, dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, regulują poziom cukru we krwi oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Arbuzy są idealne do sporządzania sałatek zarówno na słodko jak też na słono. Jedna z najbardziej znanych wersji sałatek jest ta z dodatkiem sera feta.
Przepis: Arbuzowa sałatka z fetą i oliwkami
Letnia przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1,5 kg arbuza,
- 120 g czarnych oliwek,
- 250 g sera feta,
- 2 czerwone cebule,
- 3 limonki,
- 5 łodyżek pietruszki,
- 10 łodyg mięty,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta cukru, sól.
Sposób przygotowania
- Pokrój owoceArbuzy pokroić w grubą kostkę, pietruszkę i miętę drobno posiekać. Wszystko wymieszać.
- Pomieszaj składnikiDo dresingu cebulę drobno pokroić. Limonki wycisnąć i zmieszać z cebulą, doprawić cukrem i solą. Oliwki grubo pokroić, zmieszać z dresingiem i wyłożyć na arbuzy. Na wierzch grubo pokruszyć fetę.
- Polej sałatką oliwąPolać oliwą, dokładnie wymieszać. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.
Świeże figi są dostępne przez całe lato w sklepach, chociaż dojrzewają w różnych porach, w zależności od, tego gdzie rosną. Co ważne, świeże figi są dużo mniej kaloryczne niż suszone, a zawierają bardzo dużo błonnika, witamin i składników mineralnych takich jak miedź, potas czy wapń. Spożywanie świeżych fig wzmacnia odporność organizmu i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Po zakupie nie należy ich długo przechowywać, nawet w lodówce, gdyż szybko się psują. Figi najlepiej zjadać ze skórką, po dokładnym jej umyciu. Te owoce są doskonałym dodatkiem np. do owsianki na śniadanie lub pokrojone pasują do kanapek, na przykład z białym serem i odrobiną miodu. Na słono dobrze komponują się z serami pleśniowymi, wędlinami dojrzewającymi. Można podać je owinięte np. w plasterek szynki, salami czy boczku.
Przepis: Kanapki z gruszką i figą
Kanapki z podsmażaną szynką, serem ricotta, owocami oraz ziołami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 duże kromki chleba
- 100 g sera ricotta
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżej mięty
- 2 figi
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
Sposób przygotowania
- Podsmaż szynkęSzynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy.
- Przygotuj dodatkiZioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku. Figi i gruszki pokrój w plastry. Chleb podpiecz, żeby był super chrupiący.
- Stwórz kanapkiChleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki. Całość polej miodem i posyp świeżą miętą.
Czytaj też:
Czy można jeść owoce wieczorem i nie przytyć?Czytaj też:
Zrób sobie „porzeczkowy detoks”. Wykorzystaj sezon na czerwoną porzeczkę