Z tych owoców przyrządzisz zdrowe i wykwintne przekąski. Wypróbuj przepis

Z tych owoców przyrządzisz zdrowe i wykwintne przekąski. Wypróbuj przepis

Dodano: 
Z deserem owocowym po obiedzie należy nieco się wstrzymać
Z deserem owocowym po obiedzie należy nieco się wstrzymać Źródło:Pixabay / melissaleighstanley
Lato to najlepszy okres na delektowanie się różnorodnością pysznych owoców, które są nie tylko smaczne, ale pełne składników odżywczych. Arbuz i świeże figi nadają się doskonale, żeby przyrządzić z nich pyszne przekąski i lekkie sałatki. Dowiedz się, jak je przygotować.

Nie ma wątpliwości, że owoce warto jeść, kiedy jest na nie sezon, bo są wtedy najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Zalecana norma 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest też łatwiejsza do zrealizowania w letnie miesiące. Dobrym pomysłem jest nie tylko spożywanie ich jako samodzielnej przekąski, ale dodawanie ich do sałatek lub łączenie z wędlinami, serami czy pieczywem. To zdrowa propozycja na obiad czy kolację.

Dwa pyszne owoce, które dobrze komponują się z serami oraz wędlinami

Arbuzy w ponad 90 proc. składają się z wody, ale są mało kaloryczne (42 kcal na 100 g owocu), zawierają jednocześnie cenne przeciwutleniacze takie jak likopen, działający przeciwnowotworowo. Można je jeść z pestkami, gdyż także one mają one korzystne działanie prozdrowotne, dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, regulują poziom cukru we krwi oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Arbuzy są idealne do sporządzania sałatek zarówno na słodko jak też na słono. Jedna z najbardziej znanych wersji sałatek jest ta z dodatkiem sera feta.

Przepis: Arbuzowa sałatka z fetą i oliwkami

Letnia przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1,5 kg arbuza,
  • 120 g czarnych oliwek,
  • 250 g sera feta,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 limonki,
  • 5 łodyżek pietruszki,
  • 10 łodyg mięty,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru, sól.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój owoceArbuzy pokroić w grubą kostkę, pietruszkę i miętę drobno posiekać. Wszystko wymieszać.
  2. Pomieszaj składnikiDo dresingu cebulę drobno pokroić. Limonki wycisnąć i zmieszać z cebulą, doprawić cukrem i solą. Oliwki grubo pokroić, zmieszać z dresingiem i wyłożyć na arbuzy. Na wierzch grubo pokruszyć fetę.
  3. Polej sałatką oliwąPolać oliwą, dokładnie wymieszać. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.

Świeże figi są dostępne przez całe lato w sklepach, chociaż dojrzewają w różnych porach, w zależności od, tego gdzie rosną. Co ważne, świeże figi są dużo mniej kaloryczne niż suszone, a zawierają bardzo dużo błonnika, witamin i składników mineralnych takich jak miedź, potas czy wapń. Spożywanie świeżych fig wzmacnia odporność organizmu i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Po zakupie nie należy ich długo przechowywać, nawet w lodówce, gdyż szybko się psują. Figi najlepiej zjadać ze skórką, po dokładnym jej umyciu. Te owoce są doskonałym dodatkiem np. do owsianki na śniadanie lub pokrojone pasują do kanapek, na przykład z białym serem i odrobiną miodu. Na słono dobrze komponują się z serami pleśniowymi, wędlinami dojrzewającymi. Można podać je owinięte np. w plasterek szynki, salami czy boczku.

Przepis: Kanapki z gruszką i figą

Kanapki z podsmażaną szynką, serem ricotta, owocami oraz ziołami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 duże kromki chleba
  • 100 g sera ricotta
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 2 figi
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż szynkęSzynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy.
  2. Przygotuj dodatkiZioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku. Figi i gruszki pokrój w plastry. Chleb podpiecz, żeby był super chrupiący.
  3. Stwórz kanapkiChleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki. Całość polej miodem i posyp świeżą miętą.

Czytaj też:
Czy można jeść owoce wieczorem i nie przytyć?
Czytaj też:
Zrób sobie „porzeczkowy detoks”. Wykorzystaj sezon na czerwoną porzeczkę

Źródło: Jarosław Molenda, Zadziwiające życie owoców, Bellona 2018