Wątroba to bardzo ważny, choć często niedoceniany narząd. Pełni wiele istotnych funkcji. Odpowiada przede wszystkim za oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Uczestniczy w procesie przekształcania węglowodanów oraz białek w tłuszcze. Gromadzi zapasy witamin i żelaza. Wspiera pracę układu odpornościowego. Pochłania wirusy, bakterie i grzyby, a także niepotrzebne fragmenty komórek. Jak wspomóc funkcjonowanie tego narządu? Wystarczy włączyć do jadłospisu kilka produktów. Warto zrobić to już teraz, by przygotować organizm do świątecznego biesiadowania i zmniejszyć ryzyko wystąpienia przykrych dolegliwości przy wigilijnym stole.
Picie wody usprawnia działanie wątroby
Odpowiednie nawodnienie organizmu ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy wątroby (dorosły, zdrowy człowiek powinien wypijać średnio 2 litry płynów dziennie). Gdy w organizmie zaczyna brakować wody narząd nie jest w stanie dobrze wypełniać swojej funkcji. Proces usuwania toksyn z ustroju przebiega wolniej i zostaje zakłócony. Jeśli nie przepadacie za „czystą” wodą mineralną, dolejcie do niej trochę soku z cytryny. W ten sposób powstanie orzeźwiająca woda cytrynowa, która wzmaga wydzielanie żółci, przyspiesza przemianę materii oraz detoksykację organizmu. Jednocześnie obniża ciśnienie tętnicze, uszczelnia naczynia krwionośne i ułatwia zrzucenie nadprogramowych kilogramów.
Zielona herbata wesprze pracę wątroby
Istnieją liczne naukowe dowody na to, że zielona herbata wspomaga pracę wątroby. Wszystko za sprawą zawartych w napoju przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek. Chronią też narząd przed chorobami. Zmniejszają ryzyko wystąpienia stłuszczenia i marskości wątroby, a także raka wątrobokomórkowego. Nie należy jednak przesadzać z ilością zielonej herbaty i wypijać maksymalnie 2-3 filiżanki naparu dziennie. Warto też pamiętać, że jego składniki mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Dlatego osoby w trakcie farmakoterapii powinny zachować szczególną ostrożność i skonsultować się z lekarzem prowadzącym przed włączeniem tego rodzaju napoju do diety.
Jedzenie czosnku a wątroba
Czosnek ma wiele cennych właściwości. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga regenerację wątroby i wzmaga produkcję enzymów trawiennych i ułatwia detoksykację organizmu. Spożywany w nadmiarze może jednak zaszkodzić i obciążyć układ pokarmowy. Warto też pamiętać, że warzywo nie jest zalecane pacjentom z poważnymi uszkodzeniami wątroby. W ich przypadku jedzenie czosnku przyniesie skutek odwrotny od zamierzonego i podrażni narząd.
Inne produkty i napoje dobre na wątrobę
Pozytywny wpływ na wątrobę wywiera nie tylko czosnek czy cytryna, ale również inne warzywa i owoce, na przykład grejpfruty, jeżyny, jagody, maliny, czarna rzodkiew czy karczoch. Warto również pomyśleć o włączeniu do diety naparów ziołowych sporządzanych na bazie produktów, takich jak: imbir, kurkuma, ostropest plamisty, mniszek lekarski, ziele dziurawca, owoc jałowca, ziele krwawnika czy liście mięty. Przed podjęciem decyzji, należy skonsultować się z lekarzem.
Czytaj też:
Chcesz schudnąć 7 kg w tydzień? Dietetyczka: „To koszmar dla narządów wewnętrznych”Czytaj też:
Co jeść, a czego unikać przy bólu żołądka? Najczęstsze przyczyny dolegliwości