Groźne bakterie w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce i wyrzuć, by nie ryzykować zdrowiem

Groźne bakterie w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce i wyrzuć, by nie ryzykować zdrowiem

Dodano: 
Jajka, zdjęcie ilustracyjne
Jajka, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Kaboompics
Główny Inspektor Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie. Komunikat dotyczy jajek. Wykryto w nich groźną bakterię. Produkt nie nadaje się do spożycia.

Decyzja Głównego Inspektora Sanitarnego ma związek z działaniami podjętymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Przeprowadzono badania jajek. W jednej z pięciu skontrolowanych próbek wykryto obecność bakterii Salmonella spp. GIF podjął decyzję o wycofaniu skażonej partii z rynku. Nadano jej rygor natychmiastowej wykonalności.

Salmonella w jajkach – szczegóły wycofanej partii

W komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego podano więcej informacji na temat skażonej partii jajek:

  • Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
  • Numer partii: 22.09.2024
  • Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
  • Kod kreskowy: 5 987463 142650
  • Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.

Proces wycofywania zanieczyszczonego produktu z rynku nadzorują organy urzędowej kontroli żywności. Prowadzą też własne postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Czym grozi spożycie skażonych jajek?

„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego. Może ono okazać się szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, seniorów, kobiet w ciąży oraz osób z obniżoną odpornością organizmu (na przykład na skutek choroby) i doprowadzić do rozwoju wielu powikłań. Chodzi między innymi o zapalenie płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego czy dróg żółciowych, a nawet sepsę (posocznicę). To stany zagrażające zdrowiu i życiu.

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już po sześciu godzinach od momentu kontaktu ze skażoną żywnością. Niekiedy występują po 3-7 dniach. Do najczęściej zgłaszanych symptomów należą dolegliwości gastryczne (biegunki, mdłości, bóle brzucha, wymioty itp.).

Czytaj też:
Wielu Polaków oszczędza, sięgając po taką żywność. Technolog żywienia ostrzega: To groźne dla zdrowia
Czytaj też:
To najczęstszy błąd podczas gotowania jajek. Dopiero teściowa zwróciła mi na to uwagę

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny