Katarzyna Bosacka słynie z tropienia artykułów spożywczych wątpliwej jakości. Niedawno opublikowała w swoich mediach społecznościowych dwa wpisy dotyczące syropów owocowych znanej marki – poziomkowego oraz truskawkowego. Negatywnie oceniła skład wskazanych produktów. uznając go za mocno „naciągany”. Odniosła się również do kwestii samych etykiet, które – zdaniem dziennikarki – zawierały nierzetelne informacje.
Co widzą nasze oczy? Domowy syrop (taki jak robiła nasza babcia) z truskawkami, który wyleczy przeziębienie albo przywróci wspomnienia z dzieciństwa i doda nam trochę słodyczy. A co tak naprawdę kryje się w tym produkcie? Uwaga zamiast truskawek jest sok z aronii (29%) oraz aromat – TRUSKAWEK NIE MA TU WCALE! Na pierwszym miejscu w składzie cukier, którego w 100 ml jest aż 67 g, czyli 13,5 łyżeczki, [...] O zgrozo! – czytamy we wpisie dotyczącym syropu truskawkowego.
Producent modyfikuje skład syropów owocowych
Teraz Katarzyna Bosacka opublikowała nowy wpis w mediach społecznościowych dotyczący syropów owocowych, których skład wcześniej skrytykowała. Poinformowała w nim odbiorców o wiadomości, jaką otrzymała od producenta wskazanych wyrobów. Firma zareagowała na krytykę.
Pani Katarzyno [...] wskazane syropy – truskawkowy oraz poziomkowy zostały przez nas już jakiś czas temu zmodyfikowane oraz wprowadzone zostały poprawki etykiet, aby w sposób bardziej rzetelny informowały klientów o danym produkcie – cytuje Bosacka.
W nagraniu Katarzyna Bosacka nie wskazała jednak, o jakie zmiany dokładnie chodzi. Dlatego postanowiliśmy skontaktować się z firmą, która produkuje wskazane przez dziennikarkę syropy owocowe i zapytać o szczegóły. Oto odpowiedź, jaką otrzymaliśmy.
Modyfikacje polegają na zmianie nazewnictwa nazwy głównej samego produktu oraz wyeliminowaniu koszenili ze składu i zastąpieniem jej sokiem z czarnej marchwi. W przypadku syropu poziomkowego został dodany zapis o smaku poziomkowym. Trudno jest o sok poziomkowy, nawet jeśli byłby gdzieś dostępny, byłby przeraźliwie drogi. My używamy akurat w tym syropie soku aroniowego jako bazy z uwagi na neutralny smak i zapach oraz naturalnego aromatu poziomkowego. Była potrzeba wskazania klientom, iż syrop nie jest z poziomek a o ich smaku. W przypadku syropu truskawkowego zdecydowaliśmy się dodać sok truskawkowy do składu oraz również wyeliminować koszenilę – wskazał Łukasz Wołkowicz dyrektor zarządzający firmy QFoods, właściciela marki Piwniczka Babuni.
Łukasz Wołkowicz podkreślił, że wszystkie pozostałe syropy o ponad 30 różnych smakach mają w swoim składzie duże ilości soków owocowych i są słodzone jedynie cukrem bez użycia szkodliwego syropu glukozowo fruktozowego.
Pozytywne zmiany w składzie syropów owocowych
Kroki podjęte przez producenta syropów owocowych bez wątpienia należy ocenić pozytywnie. To działania w dobrym kierunku, warto jednak podkreślić, że nadmiar cukru w diecie również może być bardzo szkodliwy. Słodka przyprawa spożywana w zbyt dużych ilościach sprzyja rozwojowi wielu chorób, między innymi cukrzycy typu drugiego i otyłości. Dlatego warto ograniczyć ją w swoim jadłospisie.
Czytaj też:
Katarzyna Bosacka zaniemówiła, widząc skład tej szynki. Apeluje: „Musicie to zobaczyć”Czytaj też:
Picie tego to prosta droga do cukrzycy! Bosacka ostrzega przed markowym produktem: „Po co sobie to robić?”