Rozpoczął się sezon na orzechy włoskie. Są idealne jako samodzielna przekąska na przykład zamiast słodyczy czy chipsów, ale nie tylko. Wykorzystuje się je też do wielu wypieków, sałatek, można z nich zrobić również nalewkę. Dość problematyczne jest jednak obieranie ich ze skórki, zwłaszcza w sytuacji, gdy potrzebujemy większej ilości orzechów. Takie skrobanie nożykiem jest wtedy bardzo żmudnym zajęciem i zajmuje dużo czasu. Możecie jednak skorzystać z prostego patentu i zrobić to naprawdę o wiele szybciej.
Jak błyskawicznie oczyścić orzechy włoskie ze skórki?
Żeby dostać się do pysznego wnętrza orzechów włoskich – trzeba najpierw pozbyć się ich łupiny, a później obrać z cienkiej skórki. Jeśli nie obierzemy orzechów z tej ostatniej warstwy – będzie to bardzo niekorzystnie wpływać na ich smak. Wyczuwalny będzie gorzkawy posmak tych „darów jesieni”. W bezproblemowym obraniu orzechów włoskich pomoże wam wysoka temperatura, a dokładnie – piekarnik.
Co w taki razie należy zrobić? Najpierw musicie ułożyć orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wsuńcie blaszkę. Pieczcie tak orzechy przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i poczekajcie, aż ostygną. Później przetrzyjcie je delikatnie dłonią (możecie do tego wykorzystać też ręcznik papierowy), a bez problemu pozbędziecie się skórek z orzechów. Teraz pozostanie wam już jedynie cieszenie się ich słodkim smakiem.
Inne patenty na obieranie orzechów włoskich
Jeśli nie chcecie korzystać ze sposobu z piekarnikiem na obranie orzechów włoskich ze skórki, możecie włożyć je również do mikrofali. Jest to też bardzo prosty sposób na pozbycie się skorek. Najpierw umieśćcie orzechy w misce z wodą, a następnie wstawcie na parę minut do mikrofalówki. Gdy woda zacznie już bulgotać – musicie wyjąć miskę z urządzenia, odcedzić i ostudzić orzechy. Później zostaje wam już tylko usunięcie skórki z nich – stanie się ona miękka, więc nie będzie to wcale trudne.
Możecie również uprażyć orzechy na patelni – wtedy też bez trudu zdejmiecie z nich skórkę. Najpierw jednak namoczcie je przez minimum pół godziny w wodzie, a później wrzućcie na około 3-5 minut na rozgrzaną patelnię. W ten sposób takie przyprażone łupinki same zaczną odpadać. Koniecznie sprawdźcie też, jak przechowywać orzechy włoskie, by szybko nie zjełczały.
Czytaj też:
Wrzesień to u mnie czas na to pyszne i zdrowe ciasto. Przepis jest prosty, a wszyscy zajadają się tym deseremCzytaj też:
Sposób na niedojrzałe śliwki. Robię prostą rzecz i szybko są idealne do jedzenia