Kanapki to pomysł na szybkie śniadanie – i właśnie tak ten pierwszy posiłek wygląda w wielu domach w Polsce. Można podać je na naprawdę mnóstwo sposobów, a więc nie nudzą się zbyt szybko. Zazwyczaj przygotowujemy je z szynką lub różnymi rodzajami sera. Bardzo dużą popularnością w naszym kraju cieszą się także pasztety w puszkach. Okazuje się jednak, że jest to bardzo zły wybór.
Pasztet z puszki to najgorszy dodatek do kanapek
Gotowe pasztety w puszkach zazwyczaj są uznawane za produkty o niskiej jakości i wątpliwej wartości odżywczej. Wiele z nich zawiera duże ilości tłuszczu, soli oraz sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku czy barwniki. Skład takich pasztetów często opiera się na niskiej jakości mięsie, a do tego tak naprawdę jest go bardzo niewiele. Popularny dietetyk Michał Wrzosek sprawdził skład takiego gotowego pasztetu, sprzedawanego w popularnym supermarkecie. Produktem, którego kupowanie odradza dietetyk, jest pasztet marki „Podlaski”.
Uwierzcie mi, ja naprawdę nie mam dużych oczekiwań wobec pasztetu, ale ten to jest przegięcie – powiedział specjalista.
Michał Wrzosek zauważył, że w tym pasztecie na pierwszym miejscu w składzie znajduje się woda. Jest tam też tylko 17 procent mięsa (oddzielonego mechanicznie). Następnym składnikiem jest tłuszcz wieprzowy.
Czyli pierwsze trzy składniki, których najwięcej jest w tym produkcie, nie zachwycają. Woda jest w porządku, ale nie powinna być na pierwszym miejscu w składzie pasztetu ani żadnego innego produktu „teoretycznie mięsnego” – wyjaśnił ekspert.
Na koniec dietetyk zaalarmował, że ten pasztet ma mniej mięsa niż karma dla psa.
Jakie pasztety najlepiej wybierać?
W sklepach warto zwracać uwagę na pasztety z wysoką zawartością mięsa oraz dodatkiem warzyw czy przypraw, zamiast konserwantów i wzmacniaczy smaku. Warto kupować pasztety, które są sprzedawane w sklepie, jednak na dziale mięsnym, pakowane „na wagę”. Najlepszym wyjściem jednak jest zrobienie pasztetu samodzielnie w domu, jeśli zależy wam na naprawdę wysokiej jakości. Własnoręcznie wykonany pasztet pozwala na pełną kontrolę nad składnikami, dzięki czemu można unikać sztucznych dodatków czy nadmiaru soli. Możecie za to wykorzystać świeże, wysokiej jakości mięsa. Dodatkowo domowy pasztet daje możliwość eksperymentowania z różnymi składnikami. To także świetny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia, ponieważ można wykorzystać resztki na przykład z rosołu lub innych dań.
Czytaj też:
To najgorszy ketchup, a Polacy kupują go na potęgę. Dietetyk ostrzega: praktycznie nie ma pomidorówCzytaj też:
Ten tłuszcz był hitem PRL-u. Dietetyk: chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem