Ekstremalnie szybkie faworki na tłusty czwartek. Zrobisz je w 15 minut, a chrupią jak klasyczne

Ekstremalnie szybkie faworki na tłusty czwartek. Zrobisz je w 15 minut, a chrupią jak klasyczne

Dodano: 
Faworki
Faworki Źródło: Fotolia
Jeśli nie masz czasu robić, a następnie smażyć klasycznych faworków, to koniecznie zobacz, jak zrobić je w wersji ekspresowej. Będą równie smaczne, jak te klasyczne, a jest przy nich znacznie mniej pracy.

Faworki, zwane także chrustem, to jeden z najpopularniejszych wypieków karnawałowych, który w tłusty czwartek pojawia się na stołach zaraz obok pączków. Te kruche, złociste ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu są symbolem tradycyjnych wypieków. Sama pamiętam, jak w tłusty czwartek zawsze smażyła je moja babcia. Było z tym niestety bardzo dużo pracy. Ja postanowiłam skorzystać z patentu mojej przyjaciółki i zrobić ekspresowe faworki.

Jak zrobić ekspresowe faworki na tłusty czwartek?

Faworki z ciasta francuskiego to szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych chruścików. Ta metoda jest idealna na tłusty czwartek, który przecież wypada w ciągu tygodnia, a więc nie każdy ma czas na robienie tradycyjnych faworków. Ten sposób poleciła mi moja przyjaciółka, która jest mistrzynią w upraszczaniu sobie życia.

Dzięki gotowemu ciastu nie trzeba zagniatać i wałkować masy, co znacznie skraca czas przygotowania. Wystarczy pokroić ciasto francuskie na paski, zrobić charakterystyczne nacięcie na środku i przepleść, a następnie upiec w piekarniku. Takie faworki są lekkie i chrupiące. Po oprószeniu ich cukrem pudrem smakują naprawdę fantastycznie. To doskonała opcja dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem karnawałowych wypieków bez długiego przygotowywania.

Jakie słodkości jeszcze można przygotować na tłusty czwartek?

Na tłusty czwartek, oprócz tradycyjnych pączków i faworków, można przygotować wiele innych pysznych słodkości. Pomysłów jest wiele, żeby celebrować ten „dzień słodkiej rozpusty”. Możesz upiec na przykład gofry – one smakują niemal każdemu, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych pączków są donuty (czyli ich amerykańska wersja). Różnicą jest to, że robi się w nich dziurkę, nie nadziewa się ich, a na koniec trzeba polać kolorowym lukrem. Koniecznie sprawdź też najlepsze przepisy na tłusty czwartek.

Czytaj też:
Moja ciocia dodaje to do naleśników zamiast jajka. Zawsze wychodzą miękkie i elastyczne
Czytaj też:
Spróbuj sposobu Azjatek na „wieczną młodość”. Naturalnie pobudza produkcję kolagenu

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl