Czasem warto wyjść poza utarte schematy i spróbować czegoś nowego, nawet w kuchni. Choć lubimy klasyczne smaki, to eksperymentowanie z mniej oczywistymi składnikami może być przyjemnym odkryciem. Zamiast sięgać po dobrze znane produkty, warto otworzyć się na coś bardziej „egzotycznego”. Nowe doświadczenia kulinarne mogą nie tylko urozmaicić dietę, ale także pozytywnie wpłynąć na zdrowie, dostarczając wartościowych składników odżywczych. Jednym z takich produktów, które warto wdrożyć do swojego codziennego menu, jest makaron soba.
Jak smakuje i jakie właściwości ma makaron soba?
Makaron soba to tradycyjny japoński makaron wyrabiany głównie z mąki gryczanej (choć czasem zawiera również domieszkę mąki pszennej). Charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem i sprężystą konsystencją. Jest bogaty w białko oraz składniki mineralne, takie jak magnez i żelazo. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu stanowi dobrą opcję dla osób dbających o poziom cukru we krwi. Dodatkowo makaron soba jest lekkostrawny, będzie więc idealny dla osób z problemami żołądkowymi. Co więcej, jest on bezglutenowy, dlatego będzie również dobrym wyborem dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Makron soba jest także bogaty w błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, a także poprawia perystaltykę jelit. Jest też źródłem rutyny – flawonoidu wspierającego układ krążenia i wzmacniającego naczynia krwionośne.
Z czym jeść makaron soba?
Makaron soba jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Po ugotowaniu można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest dobrym dodatkiem do bulionów, na przykład ramenów, ale też zup miso. Śmiało można łączyć go też z lekkimi sosami, a także mięsem czy warzywami. Jest też odpowiedni do różnego rodzaju sałatek. Cudownie smakuje również w połączeniu z tofu czy sezamem – zobaczysz, że każdy poprosi o dokładkę takiej potrawy. Ten makaron można podawać także w wersji smażonej, na przykład z grzybami mun i fasolką.
Czytaj też:
Ten czekoladowy mus można jeść nawet na diecie. Świetnie smakuje i pomaga schudnąćCzytaj też:
Dietetyk zdradza: 4 najlepsze zamienniki masła z Lidla. Numer 1 ma 3 razy mniej kalorii