Odkryj sekret mistrzowskiego bulionu. Tylko ten kawałek mięsa da idealny smak i zdrowotne korzyści

Odkryj sekret mistrzowskiego bulionu. Tylko ten kawałek mięsa da idealny smak i zdrowotne korzyści

Dodano: 
Gotowanie zupy
Gotowanie zupy Źródło: Freepik/ ArthurHidden
Bulion to podstawa każdej zupy. Podpowiemy Ci, jakie mięso wybrać, by stworzyć aromatyczny wywar pełen smaku oraz wartości odżywczych.

Jeśli chcesz stworzyć zupę o intensywnym, wyrazistym smaku, sięgnij po bulion na bazie wołowiny. To doskonała baza wielu dań, między innymi krupniku, rosołu, zupy pomidorowej, cebulowej, fasolowej czy gulaszowej. Do przygotowania wywaru warto wykorzystać konkretną część mięsa. Dzięki temu bulion zyska nie tylko bogatszy smak, ale również więcej prozdrowotnych właściwości. Zobacz, jaki element wołowiny jest najlepszy na bulion i dlaczego.

Najlepsze mięso na bulion wołowy

Najlepszym mięsem na bulion wołowy jest goleń wołowa, znana również jako pręga. Ten kawałek mięsa pochodzi ze środkowej lub dolnej części nogi młodego bydła. Cechuje go wysoka zawartość kolagenu, który odgrywa kluczową rolę w regeneracji i utrzymaniu prawidłowej struktury tkanek. Poprawia ich elastyczność, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek, sprawiając, że cera wygląda na bardziej wypoczętą. Dodatkowo wzmacnia włosy i paznokcie.

Kolagen wspiera również odbudowę stawów. Zwiększa ich ruchomość, stymulując produkcję mazi stawowej. Dodatkowo wzmacnia chrząstki stawowe, redukuje ból stawów po intensywnym wysiłku fizycznym i zmniejsza ryzyko mikrourazów oraz rozwoju chorób zwyrodnieniowych.

Jakie inne wartości odżywcze ma goleń wołowa?

Pręga wołowa jest nie tylko źródłem kolagenu, ale również wartościowego białka, które wspiera pracę mięśni. Wpływa też pozytywnie na działanie układu trawiennego. Zapewnia długie uczucie sytości, a w efekcie zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami. To ważna informacja dla osób na diecie redukcyjnej. Goleń dostarcza również wielu mikroelementów, takich jak na przykład cynk, żelazo, potas czy magnez.

Jak jeszcze wykorzystać pręgę wołową?

Pręga wołowa świetnie sprawdza się nie tylko jako składnik bulionu. Doskonale nadaje się również do długiego gotowania, pieczenia w niskiej temperaturze oraz duszenia. Można z niej przyrządzić wyborny gulasz. Wspaniale komponuje się z różnego rodzaju warzywami, między innymi marchewką, pietruszką, selerem, papryką czy cebulą.

Czytaj też:
Genialny trik na klarowny rosół mam od mamy. Szumowiny już nie są problemem
Czytaj też:
To najgorsze mięso na rosół zdaniem Magdy Gessler. Polacy kupują je kilogramami

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl