Bosacka obnaża prawdę o popularnych lodach. Lepiej dwa razy się zastanów, zanim je zjesz

Bosacka obnaża prawdę o popularnych lodach. Lepiej dwa razy się zastanów, zanim je zjesz

Dodano: 
Lody, zdjęcie ilustracyjne
Lody, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik/ rawpixel.com
Wiele osób rozpoczęło sezon na lody już w maju. Warto jednak uważać na to, po jakie przysmaki sięgamy. Niektóre mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. Zobacz, czego unikać.

Cukiernie i supermarkety już w maju kuszą szeroką ofertą różnego rodzaju lodów. Polacy chętnie z niej, korzystają, gdy tylko na zewnątrz robi się trochę cieplej. Zanim jednak sięgniesz po kolejny słodki i orzeźwiający przysmak, pójdź za radą Katarzyny Bosackiej i dobrze się zastanów. Dziennikarka zwróciła uwagę na skład popularnych lodów. Jej spostrzeżenia nie napawają optymizmem, a wręcz porażają i jeżą włos na głowie. Sprawdź dlaczego.

Takich lodów lepiej unikaj jak ognia!

Katarzyna Bosacka odwiedziła sklep z produktami wykorzystywanymi przez przedstawicieli branży gastronomicznej (na przykład właścicieli kawiarni i cukierni) i pokazała, co kryje się w jego ofercie. Znalazła tam mnóstwo różnego rodzaju torebek z proszkami, które znajdują zastosowanie w procesie wytwarzania lodów, między innymi włoskich. To właśnie przed ich zakupem przestrzega dziennikarka.

W takim proszku jest zwykle mleko w proszku, ale na pierwszym miejscu [w składzie – przyp. red.] jest zwykle cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy, albo po prostu glukoza. Do tego są sztuczne aromaty, barwniki (dobrze, żeby były prawdziwe, naturalne) – zauważa specjalistka.

Ekspertka jako przykład podaje lody jagodowe. Próżno w nich szukać prawdziwych owoców. Są za to barwniki oraz sztuczne aromaty. Powstają one w dość prosty i szybki sposób. Proszek łączy się z wodą, a następnie tak przygotowaną mieszankę zamraża. Oczywiście zjedzenie raz na jakiś czas takich lodów włoskich z proszku nie zaszkodzi. Warto jednak ich unikać.

Dlaczego lody włoskie z proszku mogą szkodzić zdrowiu?

Lody włoskie z proszku zawierają – jak zauważyła Katarzyna Bosacka – duże ilości cukru. Nadmiar tego składnika w diecie wpływa na organizm niczym najgorsza trucizna. Przyspiesza procesy starzenia, nasila stany zapalne i zwiększa ryzyko pojawienia się wielu poważnych problemów zdrowotnych, w tym miażdżycy, udaru mózgi czy zawału serca. Co więcej, zaburza gospodarkę hormonalną organizmu. Sprzyja też przybieraniu na wadze.

Czytaj też:
Te herbaty działają na organizm jak tarcza. Dietetyk wskazuje najzdrowsze napary. Pijesz je?
Czytaj też:
Chroni kości i serce. Ten włoski ser to hit wśród stulatków. Polacy wciąż go nie doceniają

Opracowała:
Źródło: Katarzyna Bosacka/Instagram