Dawniej „złoty owoc” gościł na polskich stołach bardzo często. Nasze babcie go uwielbiały. Dziś niewiele osób po niego sięga. A to wielka strata, bo jest bardzo smaczny. W dodatku skrywa w sobie ogromny prozdrowotny potencjał. Został niejako wyparty przez swoich egzotycznych „kuzynów”, choć w niczym nie ustępuje różnym popularnym superfoods. Co więcej, nierzadko jest od nich lepszy. Sprawdź, dlaczego powinien wrócić do twojego jadłospisu.
Dlaczego warto sięgać po „złoty owoc”?
„Złoty owoc” to przydomek, jaki zyskała śliwka mirabelka. Zawdzięcza go nie tylko swojej pomarańczowo-żółtej barwie, ale również wielu cennym właściwościom. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych antyoksydantów (kwercetynę, kwas elagowy itp.), które neutralizują wolne rodniki i chronią organizm przed zgubnymi skutkami stresu oksydacyjnego, takimi jak na przykład przyspieszenie procesów starzenia, stany zapalne tkanek czy uszkodzenie komórek. Ponadto związki zawarte w mirabelkach wpływają pozytywnie na pracę serca i całego układu krążenia. Uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób (m.in. miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu).
Mirabelki dostarczają też organizmowi błonnika, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, zapobiega wzdęciom zaparciom i innym dolegliwościom gastrycznym. W dodatku zapewnia długie uczucie sytości. Przeprowadzone badania dowodzą, że może też odegrać istotną rolę w prewencji różnego rodzaju chorób, w tym chorzeń o podłożu nowotworowym, na przykład raka jelita grubego. Warto podkreślić, że błonnik stanowi cenną pożywkę dla „dobrych” bakterii zasiedlających jelita. Wspiera ich rozwój i wzmacnia barierę jelitową. Tym samym wspiera odporność.
Jak wykorzystać śliwki mirabelki w kuchni?
Mirabelki świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Mają aromatyczny, słodkawy miąższ. Doskonale zastąpią sklepowe słodycze i niezdrowe przegryzki. Można je również wykorzystać do zrobienia przetworów, kompotów czy różnego rodzaju deserów (ciast, placuszków etc.). Nadają się też do przygotowywania nalewek oraz win. Sprawdź poradnik, jak zrobić leczniczą nalewkę z mirabelek, która pomoże na niestrawność.
Czytaj też:
7 sprawdzonych przepisów na jesienne nalewki. Na liście jarzębinówka i nalewka z dyniCzytaj też:
Kwaśne, aromatyczne i zapomniane. Badania mówią jasno: te jabłka są zdrowsze niż nowe odmiany