7 sprawdzonych przepisów na jesienne nalewki. Na liście jarzębinówka i nalewka z dyni

7 sprawdzonych przepisów na jesienne nalewki. Na liście jarzębinówka i nalewka z dyni

Dodano: 
Nalewka z jarzębiny
Nalewka z jarzębiny Źródło:Shutterstock / Tasha Cherkasova
Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy można wykorzystać sezonowe owoce, aby zrobić jesienne nalewki o zdrowotnych właściwościach. To między innymi nalewki z dyni, jarzębiny czy owoców czarnego bzu.

Nalewki z sezonowych owoców są cenione nie tylko za smak, ale również za swoje właściwości lecznicze. Większość z nich może być wsparciem podczas infekcji oraz dolegliwości ze strony układu trawiennego. WAŻNE: Nalewek nie powinny pić dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu. Według WHO nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. Jeśli na stałe przyjmujesz leki, wszelkie dodatkowe terapie skonsultuj ze swoim lekarzem.

7 sprawdzonych przepisów na jesienne nalewki

Zrobione we wrześniu będą idealne na sezon zimowych infekcji.

Nalewka z pigwy

To prawdziwy jesienny klasyk. Nalewka z pigwy uznawana jest za jedną z najlepszych. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębień, poprawia nastrój i wspiera trawienie. Przepis na nalewkę z pigwy.

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny to remedium na wszelkie dolegliwości trawienne i problemy z wątrobą. Stosuje się ją także przy biegunkach. Jarzębinówka zachwyca kolorem i szlachetnym smakiem. Przepis na nalewkę z jarzębiny

Nalewka z kaliny

Smakowo nie jest to najlepsza z nalewek, ale warto ją zrobić ze względu na właściwości kaliny. Taka nalewka nazywana jest nie bez powodu lekarstwem dla kobiet: łagodzi bóle miesiączkowe, pomaga przy zbyt obfitych krwawieniach i dolegliwościach związanych z menopauzą. Przepis na nalewkę z kaliny.

Nalewka dyniowa

To dla wielu może być zaskoczenie, ale z dyni można zrobić nalewkę. To mikstura, która wzmocni odporność, ale też poprawi urodę. Przepis na nalewkę z dyni

Nalewka z owoców czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu idealnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju infekcjach. Ma działanie przeciwgorączkowe, antywirusowe, antybakteryjne i lekko przeciwbólowe. Działa też napotnie i moczopędnie. Przepis na nalewkę z czarnego bzu.

Nalewka z malin

Nalewka z późnych malin to naszym zdaniem jedna z najlepszych nalewek. Będzie wsparciem przy przeziębieniach i innych infekcjach. Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Przepis na nalewkę z malin

Nalewka z mirabelek

Mirabelki to bardzo wdzięczny owoc do przetwarzania. My proponujemy, aby zrobić nich smaczną nalewkę, która będzie wsparciem przy dolegliwościach trawiennych. Przepis na nalewkę z mirabelek.

Dla smaku nalewki owocowe zwykle się dosładza i tak jest w większości naszych przepisów, jednak dodatek cukru (albo dowolnego miodu– chociaż trzeba pamiętać, że miód zmieni smak nalewki) nie jest konieczny, jeśli zależy ci jedynie na leczniczym działaniu nalewek. Szczególnie polecamy zastosować tę zasadę przy nalewce z owoców kaliny.

Jak zbierać owoce na nalewki?

Produkty wykorzystywane do robienia nalewek powinny być możliwie najlepszej jakości. Owoce powinny być dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone. Nadpsute czy spleśniałe należy wyrzucić. Wiele jesiennych owoców można nazbierać samemu – to przede wszystkim dziko rosnące czarny bez, kalina, jarzębina czy śliwki mirabelki. Zbierając takie owoce, należy jednak pamiętać, aby wybierać miejsca z dala od centrów miast i ruchliwych dróg. Owoce należy zawsze dobrze umyć i oczyścić.

Jak długo muszą stać nalewki?

Przy nalewkach potrzebna jest cierpliwość, bo im dłużej nalewka stoi, tym jest lepsza. Zwykle to minimum trzy miesiące, ale np. takie nalewki jak pigwówka czy nalewka z kaliny najlepsze będą jeśli podstoją dłużej, niż sześć miesięcy (wielu uważa, że pigwówka najlepsza jest po roku).

Czytaj też:
Szybkie ciasto ze śliwkami. Będzie gotowe w niecałą godzinę
Czytaj też:
Pierogi ze śliwkami. Sprawdzony przepis na sezonowe pierogi z owocami

Źródło: Odżywianie WPROST.pl