Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną. Jej przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Konsekwencją tego jest odkładanie się kryształów soli kwasu moczowego w stawach, ścięgnach i nerkach, co może prowadzić do stanów zapalnych. Choroba ta najczęściej dotyka stawu u podstawy dużego palca stopy, ale może również zaatakować inne stawy, na przykład kręgosłupa czy kciuka.
Co pomoże na dnę moczanową?
Doktor Marek Skoczylas w opublikowanym przez siebie nagraniu wyjaśnił, jakie są powody tego schorzenia.
Do dny moczanowej dochodzi z reguły, choć nie zawsze, w wyniku nadmiernego stężenia kwasu moczowego we krwi. Przyczyn nadmiaru kwasu moczowego we krwi jest kilka. Jest to między innymi osłabione wydalanie go z organizmu, jego zbyt duża produkcja przez organizm i, co bardzo ważne, niewłaściwa dieta – powiedział.
Wyjaśnił również, w jaki sposób można złagodzić objawy dny moczanowej. Wystarczy przygotować specjalny koktajl. Gasi on stan zapalny oraz zapobiega kolejnym atakom choroby. Specjalista dodał, że „ta kombinacja gasi przyczynę choroby w zalążku”. Dlaczego? Chodzi o dobór składników w odpowiedniej ilości.
Przepis: Koktajl na dnę moczanową
Ten koktajl przyniesie ci ulgę, musisz go spróbować
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 242
Składniki
- 200 ml wody
- 10 g zmielonych migdałów
- 40 g zblendowanych wiśni
- 20 g jogurtu naturalnego
- 30 g proszku jagód acai
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówWrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i porządnie wymieszaj.
Właściwości koktajlu na dnę moczanową
Okazuje się, że zasadność stosowania migdałów w tej ilości w przebiegu dny moczanowej potwierdza nauka. Jak podaje ekspert, w badaniu pod tytułem „Suplementacja migdałami zmniejsza poziom kwasu moczowego” możemy przeczytać, że po sześciu tygodniach ich stosowania stężenie kwasu moczowego było o 13 procent niższe w przypadku migdałów pakistańskich i 16 procent niższe w przypadku migdałów amerykańskich.
Naukowcy wskazują, że związki zawarte w migdałach blokują przekształcanie się puryn do kwasu moczowego, a to dzięki zdolności do hamowania enzymu o nazwie oksydaza ksantynowa, który ten proces umożliwia – powiedział lekarz.
Kolejny składnik, czyli wiśnie, działają w taki sam sposób jak migdały, przez co skutecznie obniżają poziom kwasu moczowego we krwi, a tym samym zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Z kolei tajemnicą jagód acai jest ogromna zawartość witaminy C, która również blokuje tworzenie się kwasu moczowego. 100 g tych jagód zawiera aż 1500 mg witaminy C (30 g ma około 500 mg tej witaminy).
Badanie pod tytułem „Wpływ suplementacji witaminą C na ryzyko dny moczanowej” dowodzi, że dawka witaminy C, która ma wpływ na przebieg tej choroby, wynosi właśnie 500 mg. Dodatkowo wiadomo też, że przyjmowanie witaminy C może zmniejszyć liczbę nowych rozpoznań dny moczanowej o 12 procent.
Czytaj też:
Ten koktajl przyniesie ulgę twoim jelitom. Zrobisz go w 30 sekund. Wypróbuj przepis dietetykaCzytaj też:
Chcesz szybciej spalać tłuszcz? Włącz te dwie przyprawy do swojej diety i zobacz, jak działają
