Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań

Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań

Dodano: 
Keczup z truskawek? Wypróbuj przepis na obłędnie smaczny sos do letnich potraw.
Keczup z truskawek? Wypróbuj przepis na obłędnie smaczny sos do letnich potraw. Źródło:YouTube / The Stay At Home Chef
Keczup wcale nie musi składać się tylko z samych pomidorów. Jeśli dodamy do nich garść świeżych truskawek, powstanie obłędnie smaczny sos, który idealnie skomponuje się z letnimi potrawami. Jak go przygotować?

100 g keczupu to ponad 111 kcal, ale większość dostępnych w sprzedaży pomidorowych sosów zawiera także sporo zbędnego cukru. Jeśli zależy nam na tym, by zadbać o sylwetkę i przygotować prosty zamiennik tego produktu, wystarczy użyć pysznych, świeżych truskawek, by w mgnieniu oka wyczarować obłędnie smaczny dodatek do dań.

Przepis: Keczup z truskawek

Jeśli zależy nam na tym, by zadbać o sylwetkę i przygotować prosty zamiennik tego produktu, wystarczy użyć pysznych, świeżych truskawek, by w mgnieniu oka wyczarować obłędnie smaczny dodatek do dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Niskokaloryczna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
300

Składniki

  • 1 kg świeżych pomidorów (można je ewentualnie zastąpić pomidorami z puszki)
  • 200g świeżych truskawek
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyzka octu balsamicznego
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki, chilli, papryka wędzona

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy pomidoryJeśli przeszkadza nam skórka z pomidorów, to możemy wyparzyć je wrzątkiem i po chwili usunąć wierzchnią warstwę. Potem pozbywamy się gniazd nasiennych i przecieramy pomidory przez dosyć gęste sito, i razem z pokrojoną cebulą i selerem przekładamy na rozgrzaną patelnię (lub rondel)
  2. DusimyChwilę podsmażamy, a następnie dusimy przez około 10 minut na małym ogniu (i mieszamy co najmniej kilka razy wszystkie składniki).
  3. Dodajemy truskawkiDodajemy pokrojone na ćwiartki truskawki i dalej dusimy sos przez około 25-30 minut aż powstanie gęsta, mięsista pulpa.
  4. Przyprawiamy i miksujemyDodajemy przyprawy, a kiedy pasta nieco ostygnie, włączamy blender i miksujemy wszystko na gładką masę. Warto wcześniej usunąć z sosu goździki, jeśli zdecydowaliśmy się je dodać dla nadania intensywniejszego aromatu.
  5. Przekładamy do słoikówNa koniec przekładamy keczup z truskawkami do wyparzonych słoiczków, które można przechowywać w lodówce – o ile domownicy nie spałaszują ich zawartości, zanim zdążymy zgromadzić zapasy.

Czytaj też:
Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim