Keczup wcale nie musi składać się tylko z samych pomidorów. Jeśli dodamy do nich garść świeżych truskawek, powstanie obłędnie smaczny sos, który idealnie skomponuje się z letnimi potrawami. Jak go przygotować?
100 g keczupu to ponad 111 kcal, ale większość dostępnych w sprzedaży pomidorowych sosów zawiera także sporo zbędnego cukru. Jeśli zależy nam na tym, by zadbać o sylwetkę i przygotować prosty zamiennik tego produktu, wystarczy użyć pysznych, świeżych truskawek, by w mgnieniu oka wyczarować obłędnie smaczny dodatek do dań.
Przepis: Keczup z truskawek
Jeśli zależy nam na tym, by zadbać o sylwetkę i przygotować prosty zamiennik tego produktu, wystarczy użyć pysznych, świeżych truskawek, by w mgnieniu oka wyczarować obłędnie smaczny dodatek do dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Niskokaloryczna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 300
Składniki
- 1 kg świeżych pomidorów (można je ewentualnie zastąpić pomidorami z puszki)
- 200g świeżych truskawek
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyzka octu balsamicznego
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki, chilli, papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy pomidoryJeśli przeszkadza nam skórka z pomidorów, to możemy wyparzyć je wrzątkiem i po chwili usunąć wierzchnią warstwę. Potem pozbywamy się gniazd nasiennych i przecieramy pomidory przez dosyć gęste sito, i razem z pokrojoną cebulą i selerem przekładamy na rozgrzaną patelnię (lub rondel)
- DusimyChwilę podsmażamy, a następnie dusimy przez około 10 minut na małym ogniu (i mieszamy co najmniej kilka razy wszystkie składniki).
- Dodajemy truskawkiDodajemy pokrojone na ćwiartki truskawki i dalej dusimy sos przez około 25-30 minut aż powstanie gęsta, mięsista pulpa.
- Przyprawiamy i miksujemyDodajemy przyprawy, a kiedy pasta nieco ostygnie, włączamy blender i miksujemy wszystko na gładką masę. Warto wcześniej usunąć z sosu goździki, jeśli zdecydowaliśmy się je dodać dla nadania intensywniejszego aromatu.
- Przekładamy do słoikówNa koniec przekładamy keczup z truskawkami do wyparzonych słoiczków, które można przechowywać w lodówce – o ile domownicy nie spałaszują ich zawartości, zanim zdążymy zgromadzić zapasy.
Czytaj też:
Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!
Źródło: Zdrowie WPROST.pl