Nie chcesz zmarnować warzyw z lodówki? Przygotuj minestrone – zupę z „resztek”

Nie chcesz zmarnować warzyw z lodówki? Przygotuj minestrone – zupę z „resztek”

Dodano: 
Zupa długowieczności
Zupa długowieczności Źródło: Shutterstock
Zwana włoską zupą, minestrone to gęsta, pożywna i zdrowa zupa, która doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienno-zimowe dni.

Minestrone była tradycyjnie gotowana w celu wykorzystania resztek warzyw – możesz używać wszelkich sezonowych warzyw i zieleniny, które masz „pod ręką”. Warto jednak nie zapomnieć o fasolce, która jest doskonałym źródłem białka czy pomidorach, które nadadzą zupie charakterystyczny smak i kolor. Makaron można zastąpić ziemniakami lub ryżem. Ten przepis jest wegetariański, jeśli użyjesz bulionu warzywnego – mięsny będzie jednak także dobry.

Przepis na zupę minestrone

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki obrane i posiekane
  • 3 selery, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 400 g fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 1 szklanka makaronu, np. muszelki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i posiekaj warzywa.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę, marchew i selery, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  3. Gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj czosnek, oregano, tymianek i przecier pomidorowy. Gotuj przez kolejne 3 minuty.
  5. Dodaj pomidory z puszki, liście laurowe i bulion. Przykryj pokrywką i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  6. Dodaj fasolę, makaron i gotuj aż do ugotowania makaronu. Dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem przed podaniem.

Gotowe!

Czytaj też:
Przepis na aromatyczną francuską zupę cebulową z winem
Czytaj też:
Kremowa zupa z cukinii – przepis na zdrowy obiad

Źródło: BBC Good Food