Zwana włoską zupą, minestrone to gęsta, pożywna i zdrowa zupa, która doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienno-zimowe dni.
Minestrone była tradycyjnie gotowana w celu wykorzystania resztek warzyw – możesz używać wszelkich sezonowych warzyw i zieleniny, które masz „pod ręką”. Warto jednak nie zapomnieć o fasolce, która jest doskonałym źródłem białka czy pomidorach, które nadadzą zupie charakterystyczny smak i kolor. Makaron można zastąpić ziemniakami lub ryżem. Ten przepis jest wegetariański, jeśli użyjesz bulionu warzywnego – mięsny będzie jednak także dobry.
Przepis na zupę minestrone
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki obrane i posiekane
- 3 selery, posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 400 g fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
- 1 szklanka makaronu, np. muszelki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Umyj i posiekaj warzywa.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Dodaj cebulę, marchew i selery, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Gotuj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj czosnek, oregano, tymianek i przecier pomidorowy. Gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj pomidory z puszki, liście laurowe i bulion. Przykryj pokrywką i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj fasolę, makaron i gotuj aż do ugotowania makaronu. Dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem przed podaniem.
Gotowe!
Czytaj też:
Przepis na aromatyczną francuską zupę cebulową z winemCzytaj też:
Kremowa zupa z cukinii – przepis na zdrowy obiad
Źródło: BBC Good Food