Mówiąc o kawie z dodatkiem kakao, nie mamy na myśli słodkich kaw z dodatkiem mleka i czekolady. Trudno mówić o słodkich kawach z kalorycznymi dodatkami pełnymi cukru, że są zdrowe. Ale jeśli połączysz kawę z gorzkim kakao, otrzymasz napój o wyjątkowych właściwościach.
Jakie właściwości ma kawa z kakao?
Jeśli kawa to tylko z kakao, usłyszysz od naukowców. Nie bez powodu. Zdrowotne właściwości tych dwóch składników znane są od lat. Ponadto udowodniono, że połączone razem wzmacniają i uzupełniają swoje działanie. Badania na ten temat przeprowadzili m.in. z naukowcy z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku i z Uniwersytetu w Georgii. Wyniki pokazują, że kakao znakomicie niweluje efekt niepokoju, jaki może wywołać kofeina. Tym samym napój znakomicie poprawia koncentrację, wzmacnia i wydłuża możliwości efektywnej pracy. Dodatkowo kawa z kakao pozytywnie wpłynie na serce, zadziała antynowotworowo i wspomoże przemianę materii.
Jak przygotować kawę z kakao?
Nie ma nic prostszego: weź łyżeczkę dobrej, zmielonej kawy i łyżeczkę gorzkiego kakao. Zaparz jak tradycyjną kawę. Możesz po prostu zalać kakao i kawę gorącą wodą. Noszenie ze sobą kakao w proszku może być uciążliwe, ale jest łatwy sposób, aby zdrową kawę z kakao zrobić także w pracy. Wystarczy, że do czarnej kawy (np. z biurowego ekspresu) wrzucisz kostkę gorzkiej czekolady z możliwie największą zawartością kakao.
Czytaj też:
3 proste sposoby, dzięki którym twoja kawa będzie zdrowsza