Jeśli ktoś mówi o pieczonych owocach, to zapewne większość osób pomyśli o pieczonych jabłkach. Ale zapiekać można także cytrusy. Doskonale w takiej wersji sprawdzą się grejpfruty. To smaczny i pełen zdrowia deser, bo grejpfrut jest bogaty w szereg witamin i mikroelementów. Jest też źródłem błonnika, dzięki czemu pomaga regulować pracę układu trawiennego. No i 100 gram grejpfruta ma tylko 42 kalorie!
Jak zrobić pieczone grejpfruty?
Z grejpfrutami jest podobnie jak z pieczonymi jabłkami: ile osób, tyle przepisów i różnych ulubionych dodatków. Jeśli posmakuje ci grejpfrut w pieczonej wersji, możesz poeksperymentować ze smakami. Jako dodatek nadaje się cukier (także brązowy albo kokosowy), miód, słodkie syropy. W naszym przepisie proponujemy grejpfruta z cukrem (lub miodem) i cynamonem, ale do tego prostego deseru pasuje też imbir, migdały czy wiśniowe konfitury. Grejpfruta z miodem możesz też doprawić odrobiną mięty albo suszonego tymianku. Zawsze warto dodać odrobinę soli, która podkręci i wydobędzie smak owocu.
Jak podawać pieczone grejpfruty?
Upieczone grejpfruty należy podawać od razu, na ciepło. Same w sobie są doskonałym deserem – podaje się je w skórkach i wybiera gorący miąższ łyżeczką. Ale można je także – w wersji bardziej rozpustnej – podać z gałką lodów czy też ze słodką polewą. Pieczony grejpfrut może być też dodatkiem do śniadania: świetnie sprawdzi się w towarzystwie białego sera czy też naturalnego jogurtu. Wystarczy, że wstawisz owoce do piekarnika i nim skończysz poranną krzątaninę, danie będzie gotowe. Upieczony z miodem i doprawiony tymiankiem lub innymi ziołami może być dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs.
Przepis: Pieczone grejpfruty z cynamonem
Cytrusy w nietypowym wydaniu, idealne do podania jako deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1 grejpfrut
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Uszykuj owoceGrejpfruta dobrze umyj, przekrój na pół. Połówki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dopraw szczyptą soli, posmaruj miodem lub posyp cukrem, posyp cynamonem.
- Upiecz grejpfrutyGrejpfruty włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj ok. 20-30 minut, aż cukier lub miód lekko się skarmelizuje. Podawaj od razu.
Czytaj też:
Zmiksuj banana z grejpfrutem i dodaj jeszcze jeden składnik. Ten koktajl dodaje energii!Czytaj też:
Przepis na ciasto z... gotowanych pomarańczy. Przepyszne i bezglutenowe!