Pieczone grejpfruty z cynamonem. Przepis na zdrowy i zaskakujący deser

Pieczone grejpfruty z cynamonem. Przepis na zdrowy i zaskakujący deser

Dodano: 
Pieczone grejpfruty
Pieczone grejpfruty Źródło: Shutterstock / Elena Zajchikova
Grejpfrut na ciepło? Dlaczego nie! Owoce w tej zaskakującej wersji nadają się zarówno na deser, ale mogą też być dodatkiem do innych dań.

Jeśli ktoś mówi o pieczonych owocach, to zapewne większość osób pomyśli o pieczonych jabłkach. Ale zapiekać można także cytrusy. Doskonale w takiej wersji sprawdzą się grejpfruty. To smaczny i pełen zdrowia deser, bo grejpfrut jest bogaty w szereg witamin i mikroelementów. Jest też źródłem błonnika, dzięki czemu pomaga regulować pracę układu trawiennego. No i 100 gram grejpfruta ma tylko 42 kalorie!

Jak zrobić pieczone grejpfruty?

Z grejpfrutami jest podobnie jak z pieczonymi jabłkami: ile osób, tyle przepisów i różnych ulubionych dodatków. Jeśli posmakuje ci grejpfrut w pieczonej wersji, możesz poeksperymentować ze smakami. Jako dodatek nadaje się cukier (także brązowy albo kokosowy), miód, słodkie syropy. W naszym przepisie proponujemy grejpfruta z cukrem (lub miodem) i cynamonem, ale do tego prostego deseru pasuje też imbir, migdały czy wiśniowe konfitury. Grejpfruta z miodem możesz też doprawić odrobiną mięty albo suszonego tymianku. Zawsze warto dodać odrobinę soli, która podkręci i wydobędzie smak owocu.

Jak podawać pieczone grejpfruty?

Upieczone grejpfruty należy podawać od razu, na ciepło. Same w sobie są doskonałym deserem – podaje się je w skórkach i wybiera gorący miąższ łyżeczką. Ale można je także – w wersji bardziej rozpustnej – podać z gałką lodów czy też ze słodką polewą. Pieczony grejpfrut może być też dodatkiem do śniadania: świetnie sprawdzi się w towarzystwie białego sera czy też naturalnego jogurtu. Wystarczy, że wstawisz owoce do piekarnika i nim skończysz poranną krzątaninę, danie będzie gotowe. Upieczony z miodem i doprawiony tymiankiem lub innymi ziołami może być dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs.

Przepis: Pieczone grejpfruty z cynamonem

Cytrusy w nietypowym wydaniu, idealne do podania jako deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 grejpfrut
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj owoceGrejpfruta dobrze umyj, przekrój na pół. Połówki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dopraw szczyptą soli, posmaruj miodem lub posyp cukrem, posyp cynamonem.
  2. Upiecz grejpfrutyGrejpfruty włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj ok. 20-30 minut, aż cukier lub miód lekko się skarmelizuje. Podawaj od razu.

Czytaj też:
Zmiksuj banana z grejpfrutem i dodaj jeszcze jeden składnik. Ten koktajl dodaje energii!

Opracowała:
 0

Czytaj także